péntek, május 06, 2011

hét hosszú hét

után ma reggel megszabadultam a gipsztől.
Amikor hazaértem a kórházból, várt egy borítékban két levél a polgármesteri hivataltól, az egyik Alinak meg nekem szólt, hogy felvették Julit szeptembertől az oviba, a másik egy szép színes lapon Julinak, amiben meghívják a jövő héten ismerkedni, játszani, uzsonnázni, jelet választani és amiből az is kiderül, hogy a hat csoport közül ő is oda megy, ahová Panna jár!
A beiratkozásnál a vezető óvónő azt mondta, hogy talán jobb volna, ha abba a csoportba menne, ahol a legkisebbek vannak, mert ott több óvónőre jut kevesebb gyerek, azonkívül nem biztos, hogy Pannának jó, hogy az iskola előtti évben ott a kicsi húga (?), meg talán Juli nyelvtanulása szempontjából sem a legelőnyösebb a közös csoport.
Ezzel szemben én úgy gondoltam, hogy mindenkinek jobb, egyszerűbb, ha együtt vannak, szóval én nagyon örülök a döntésnek, bár egyelőre el sem tudom képzelni, mekkora csend és üresség lesz itthon délelőttönként, de biztos, hogy mindenkinek jobb lesz, ha én tudok nyugodtan dolgozni és amikor a lányok itthon vannak, talán fel sem megyek a varrógéphez:).

6 megjegyzés:

Réka írta...

Először is: :) De jó, hogy levették!
A másik: NAGYON meglepődtem, hogy Juli jövőre már óvodás lesz! Tényleg más lesz! Bár nekem még egyre csak hangosodnak a délelőttjeim. ;)

Mónika írta...

Hurrá! De jó, hogy túl vagy rajta:-)
Tényleg hihetetlen, hogy Juli ősztől már oviba jár. Biztosan furcsa lesz a csönd és a nyugalom, de majd megszokod:-) De azt hiszem, nem fogsz unatkozni...:-)

nyagi írta...

Nagyon fura lesz és elvileg még rá is érnénk ezzel az ovi választással (novemberben lesz 3, itt két és fél éves kortól van ovi) de talán jót tesz mindenkinek, ha itthon valamennyire külön tudom választani a munkát és az anyaságot, mert így nem jó, hogy ennyire összefolyik minden feladatom... Remélem, jó lesz, az pedig nagy könnyebbség, hogy ők ketten együtt maradnak.

Névtelen írta...

Szia,
csendes olvasód vagyok (és a babák csodálója), de szeretném megkérdezni, hogy akkor a 2 nagylány járt Waldorf-oviba, a 2 kisebb pedig állami oviba, ugye? Az iskolát hogy tervezitek? Ők is Waldorf iskolába mennek? Vagy önkormányzatiba?
Ne haragudj a kérdésért, csak a kisebbik gyerkőcünknek nagyon ajánlják a Waldorf-sulit (még van 2 éve), de a nagy államiba kerül - nem tudom hogy viselnék a különbséget házi feladat, tempó stb. tekintetében.
Köszönöm ha válaszolsz: Vera

nyagi írta...

Szia Vera,
a választ nem tudom. A lányok osztályában viszont tudok több olyan családot is, ahogy az egyik gyerek waldorfos, a testvére pedig nem. Konkrétan pl. Bori egyik osztálytársa nem érezte jól magát az osztályban, eljött egy állami iskolába úgy, hogy a nővére ott maradt a waldorfban és ráadásul az anyukája is ott tanít. Azt mondják a szülei, nagyon örül, jobban érzi magát, neki szüksége van az osztályzatokra, hogy lássa, hol a helye a többiekhez képest az osztályban és kapjon konkrét, kézzelfogható visszajelzéseket.
Nálunk a kicsik csakis anyagi és praktikus okokból nem w.oviba járnak (az ovi szomszédságában lakunk, a waldorf messze van és drága).
Mindenképpen szeretném, ha ők is w. iskolába mehetnének, ennek csak anyagi akadálya lehet.
Egyébként Szonjánál nem vagyunk nagyon elégedettek, Bori osztályával igen és nem csak mi vagyunk ezzel így. Éppen tegnap mondta az egyik anyuka, hogy a nagyobb lány marad Boriék osztályában, a kisebb lány Szonja osztályából elmegy államiba és van még két fiú, akik szintén maradnak (az anyuka is waldorfba járt anno). Talán jövőre el tudom mondani, hogy nekik mi a tapasztalatuk:)
minden jót,
Ági

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a választ, segítettél vele! Tartottam tőle, hogy esetleg a lányom rovására jutna előnyhöz a fiam, pedig mindkettőnek jót akarok. De ezek szerint másnál is előfordul, hogy az állami "jön be" a gyereknek. Azt hiszem a lányomnak is jó lesz (persze egy kedves, türelmes tanító nénivel)
A fiamnak pedig egyértelműen a Waldorf utat javasolják.
Köszönöm még egyszer. Vera