csütörtök, november 11, 2010

Szent Márton

nap volt az oviban.
Az elmúlt három évben mindig nagyon bensőséges volt a márton-napi lámpásozás (még akkor is, ha egyszer szörnyű idő volt), ezért nagyon vártuk, de akkora csalódás volt, hogy csak na.
Nem részletezem, mert teljesen felesleges, de nekünk pont a melegség hiányzott belőle, pedig az óvónők egyértelműen sokat dolgoztak vele, felmentünk az erdőhöz, ők gitároztak, a gyerekek lámpásokkal a kezükben énekeltek és néhány ovis előadta a legendát (hogy mindehhez miért kellett a vezető óvónőnek mikrofonban elmesélnie a történetet, nem fogom sosem megérteni).
Minden csoportban nagyon (túlontúl) díszesek voltak a lámpások, Pannáék lufit fújtak, papírmasé gömböt csináltak, festették, itt még gyönyörű volt, aztán jöttek a kezek, lábak:). Na, ez még teljesen lényegtelen, bár felesleges, de amikor tudatosult bennem néhány perc után, hogy a lámpásokban nem gyertya van, hanem egy kapcsolgatható műanyag rúdra szerelt kis égő, azt hittem, felrobbanok, hajrá kínai műanyagipar, éljen a praktikum.
(Emlékszem, Boriéknál Márton napkor a kifliket mindenkinek olyan emberrel kellett megosztania, akit nem ismer. Odamenni valakihez és megfelezni. Itt kifejezetten azt mondták az óvónénik, hogy minden gyerek ossza meg a kiflit a családjával, pedig az üzenet lényege pont az, hogy tudd megosztani azt, amid van egy idegennel.)

Megmutatom Panna lámpását, az óvónéni ke fejét levágtam a képről, mert nem szeretném megsérteni a szem.jogait:). (egyébként vele tényleg semmi bajom, sőt!! nagyon aranyos. A kosárban a finom kifliket cipeli, a hátán pedig ott a gitár és közben Panna kezét fogja).
Panni pedig továbbra is nagyon szeret oviba járni és az óvónéniket is nagyon szereti.
Itt vannak a lányok régebbi lámpásai.

update.
tegnap este még eszembe jutott , hogy ez a lámpás semmiben sem különbözik a karácsonyfaégőktől, max annyiban, hogy ilyet most látok először, olyat meg már rengeteget láttam és megszoktam. Értem én, hogy praktikus, hogy nem kell 120 gyerek gyertyáit folyton gyújtogatni és legalább nem balesetveszélyes, csak nem szép és meghitt... de Pannaának még sosem volt ilyen klssz játéka:D...

8 megjegyzés:

KAnya írta...

Nem is tudom, mit írjak... egyfelől vicces, másfelől nagyon átérzem, hogy nem lehet könnyű neked, nektek. De Panna arca ragyog és talán ez az egyik legfontosabb dolog, nem?

nyagi írta...

Ha Panna arcát nézem reggelente, akkor ez a világ legjobb ovija;). Nagyon büszke a lámpására, egyedül tudja kapcsolgatni és nem is balesetveszélyes, de... na mindegy, rám fér egy kis empátia, túlságosan merev vagyok, az biztos.

Timi írta...

Ági, egyszerűen sok dologban más, mint amit a Waldorfban megszoktál és megszerettél - gondolom ez okoz sokszor nehézséget... Egyébként érdekes, amit Borival kapcsolatban írtál - nálunk ma lesz az oviban(W) Márton ünnep, sült almát fognak a gyerekek kapni és ők is a családjukkal fogják ezt megosztani. Felnőtt ésszel persze teljesen logikus, amit írsz, hogy idegennel megosztani, de én sem tudom, hogy Kristóf szívesen odamenne-e egy számára idegen emberhez almát enni. A lányoknak ez nem volt probléma?

nyagi írta...

két osztály volt együtt, így az idegen azt jelentette, valaki a másik osztályból (akit látásból ismersz), vagy valakinek a testvére vagy egy szülő. Bori kicsit meg volt illetődve, de megoldotta:).
Én felnőttként ha látnám, hogy egy gyerek tényleg nagyon zavarban van ettől, odamennék és megkérdezném, hogy nem osztaná-e meg velem a kiflijét. Azt hiszem legalábbis:).

idrah írta...

Nálunk a waldorf oviban a Márton napi történet megemlítésre sem kerül. Egyszerűen csak Laternen- und Zwergenfest (lámpás felvonulás, a fény elvitele a törpéknek, manóknak). Az ovisok a fényből adakoznak, és habár van csiga alakú sütemény, azt nem osztják meg senkivel :-). Az iskolásoknál már van Márton-legenda (másodikosok előadásában) és a tábortűznél Martinsbrötchen megosztása egy "idegennel".

Ákos is járt itt No-ban nem waldorf oviba, és én is érzékeltem a különbséget, ami az ünnep bensőségességét, melegségét illeti, de igen, ahogy Pannánál is, a csillogás mindig ott volt a gyerekek szemében :-)...

antalandi írta...

Bár mondhatnám, hogy fagalmam sincs róla mi az amit érzel. Képzeld pénteken volt Kata születésnapja és az óvodában valahogy elmaradt a felköszöntés ??? Nem is tudom elképzelni, hogy holnap kaphatok rá elfogadható magyarázatot :( ...pedig a mi ovink is jó ovinak mondható.

nyagi írta...

Idrah,
több szülőtől hallottam már, de a mi ovinkban nem is volt szó semmiféle törpékről, manókról és ott sem osztozkodtak a kicsik a kiflijükön:).

Andi,
Isten éltesse Katát!!
nahát, biztos van valami magyarázat;)

antalandi írta...

átadom