vasárnap, június 28, 2009

NEMEZ

A másodikosok év végén egy nagy kosárral ajándékozzák meg az osztálytanítójukat (így köszönik meg az éves munkáját), a kosárba minden gyerek beletesz valami kicsi, lehetőleg otthon készült apróságot. Mivel pénteken kaptuk a körtelefont, hogy hétfőre készítsük el vagy találjuk ki az ajándékunkat és szombaton nem voltunk itthon, vasárnap pedig szerencsére nincs olyan bolt Ausztriában, ami kinyitna, az itthon rendelkezésre álló alapanyagból kellett kitalálnunk valamit, vagyis gyapjúból:).
Bori képet szeretett volna nemezelni, azt gondoltuk ki, hogy legyen kerek - így lehet kép is, alátét is, például egy vizes kancsó alá az asztalon, vagy egyszerűen asztaldísz, terítő, akármi. Mellesleg remek egérpad, azt hiszem, ha egyszer rengeteg szabadidőm lesz, magamnak fogok is nemezelni egy szép egérpadot a számítógéphez... sőt talán meg sem várom, hogy rengeteg legyen a szabadidőm:))A gyapjúdarabokat egymásra fektettük, rétegenként váltogatva a szálirányt. A tetejére rátettük a mintát, majd egy hálóba csomagoltuk (régen babakocsira való szúnyogháló volt, de jó bármilyen ócska függöny, az a legjobb, ha teljesen műszálas).
Mi mindig egy kiürült samponos flakont szoktunk használni a nemezeléshez, ebbe teszek illatmentes folyékony tiszta szappant és nagyon forró vizet, belocsoljuk gyapjút és elkezdjük nemezelni. Amikor a minta már biztosan megtapadt és nem fog elmozdulni, levehetjük a hálót.
Körbevágjuk a kívánt formára, tovább nemezeljük, hogy szép legyen a széle.
Kimossuk langyos vízben, majd hideg vízbe dobjuk, kicsavarjuk és a végén ecetes öblítővízben átmossuk (hogy semlegesítsük benne a lúgot), kicsavarjuk és hagyjuk száradni.
(a képen sajnos nem látszik, szép írott betűkkel azt írta Bori a cetlire, hogy Von Borbála:)

1 megjegyzés:

enikő írta...

Nagyon ügyes a Borika. A picibaba meg olyan édesen mászik. :)