vasárnap, április 26, 2009

A jövőnk még mindig bizonytalan (nem olyan nagyon jó érzés ám), de most megint nyertünk egy kis időt, Ali főnöke azt mondta, dec. 31-ig biztosan lesz labor, addig marad Ali, ha utána lesz pénz, akkor marad tovább is, ha nem, akkor ki tudja, mi lesz.
Az utóbbi esetben, ha mondjuk megszűnik a labor (remélem, nem következik be), megpróbál másik munkát találni egyelőre itt, Bécsben.

Amikor lakást keresett 2 évvel ezelőtt, úgy gondoltuk, csak 1 évet maradunk és két fontos szempont volt: nyugodt helyen, kb. az iskola és a munkahely között félúton (ja, nem. természetesen volt egy harmadik szempont is, az ára, de az nem nagyon számított, mert 60 nm fölött minden lakás ára horror). Ez a lakás ideálisnak tűnt, egy évre.
Kert, nagyon szimpatikus szomszédok, a Schönbrunn biciklis távolságra van a gyerekekkel is (voltunk velük már többször gyalog is) és persze, gyönyörű nyugis, zöld környék, de sajnos kicsi nekünk, hatunknak. Két viszonylag nagy szoba és egy étkező (a konyha tulajdonképpen az előszoba-folyosó), de hely már nincs a szekrényekben a ruháknak, a lakásban meg újabb szekrényeknek. A héten nagyon szigorúan szelektáltam, a ritkán használt ruhákat elvittük egy használt ruha - gyűjtőbe, de a helyzet így is reménytelen most, hogy a téli nagy kabátok, pulóverek kerültek a nyári pólók helyett a szekrény mélyére. A helyzetet rontja, hogy Szonja kinőtt kabátja, pulóverei, nadrágjai stb. még mind nagyok Pankára, de nem akarom kidobni azért, hogy 2 év múlva újat vegyek. Ugyanígy Panka cuccai nagyok Julira, de túlzásnak érezném kidobni és másfél-két év múlva újra vásárolni. Ezért olyan, mintha hat gyerek ruháit kellene ebben a lakásban tárolnom, ahol alig van szekrény (gondolom, nem nehéz elképzelni, mekkora kupac zoknijuk, harisnyájuk van, aminek egyharmada épp senkire nem is illik)....
Ha tudnánk, hogy maradunk még minimum egy vagy két évet, akkor keresnénk egy másik lakást, talán nem sokkal nagyobbat, csak jobb elosztásút - de semmit sem tudhatunk sajnos.

Mellesleg szörnyű belegondolni abba is, hogy ezért a lakásért több, mint ötször annyit fizetünk, mint amennyit nekünk fizetnek az albérlők a szőregi házunkért... és annak a felét mi még tovább is utaljuk azonnal az OTP-nek, hiszen a felvett lakáshitelünket törlesztjük belőle.
(mert ugye, Borika szavaival mi FALbérlők vagyunk, hiszen FŐ + AL egyben, nem beszélve arról, hogy a falakért fizetünk:).


A másik dolog, amiben (részben a bizonytalan jövő miatt) nem tudunk dönteni, az az, hogy Panka 3 és fél évesen járjon-e majd oviba. A héten kaptunk egy levelet az oviból, hely még lenne. Ali kedden volt az iskolában, ugyanis tavasszal mindenkivel átbeszélik az anyagi hozzájárulást a következő tanévre. Ilyenkor kell elmondani minden említésre méltó változást a család életében. Az, hogy született egy negyedik gyerekünk, ebből a szempontból irreleváns, hiszen kapunk családi pótlékot és "gyest", így a tandíjat ez nem érinti, érthető is, hiszen nem az iskolának kell támogatnia a mi negyedik gyerekünket. Csak az számít, hogy hány gyerek jár a waldorf isibe/oviba: egy gyerek tandíja a család havi nettó jövedelmének 13%-a, két gyereké 18%, ha Panna menne oviba, akkor 3 gyerek után a nettó jövedelem 21%-át kellene fizetnünk (persze, mindenkitől megpróbálnak egy picit többet kérni, mert itt az állam egyáltalán nem támogatja a magániskolát, a szülői hozzájárulásból jön össze a tanárok fizetése és az iskola fenntartási költsége).

Csak persze, jó kérdés, hogy menjen-e - (már mondjuk, ha a pénz nem számítana). Mi a jobb egy ekkora gyereknek? a nagyon kedves Tante Christine és a napi ritmus a gyerekekkel vagy "az otthon melege:)", azaz én Julival + a varrógéppel?...
Egyik oldalról biztos vagyok benne, hogy eleget jár még intézményekbe, ráér később is elkezdeni, másrészt látom, milyen boldog, amikor délelőttönként az udvaron rohangál a "bölcsisekkel".
Írtam már, hogy a főbérlőnk családi napközit működtet és annyira rendes, hogy délelőttönként, amikor leviszi a kicsiket az udvarra, néha be szokott kopogni, hogy Pankát is lehívja (kicsit kínos is a helyzet, mert nem várom el senkitől, hogy ingyen bevállalja hetedik-nyolcadikként az én gyerekemet a többi szaladgálós mellé, egyébként is rengeteget vannak fent náluk a csajok).
Ha maradnánk, talán jó lenne, ha járna oviba, ő még gyorsan megtanulná a nyelvet is, ha nem maradunk, akkor felesleges, főleg így, hogy fizetnünk is kell érte.
(Bécs városa egyébként a nagy válságra való tekintettel ingyenesen elérhetővé teszi az állami ovikat minden gyereknek egész napra, a magánovik árából is vállal egy bizonyos részt, de nem a teljes összeget.)
Hát tényleg nem tudom, mi lenne a jó neki, de talán marad itthon velünk...

6 megjegyzés:

idrah írta...

Nálunk a suliban számít az is, hogy hány tagú a család, plusz az is, hogy ebből hányan járnak az intézménybe. Pl. nálunk most ha 5-re emelkedne a család létszáma, akkor kapásból 63 euróval kevesebbet fizetnénk Ákos után a suliban. Az ovi ára viszont nem változik semmilyen körülmények közt, mert az fix "tarifás" :-). Azt viszont nem tudom, itt No-ban az állam milyen szinten járul hozzá, vagy hozzájárul-e az alternatív oktatáshoz...

nyagi írta...

igen, elvileg az ovi nálunk is fix, (amihez lehetett kérni valamennyi önkormányzati támogatást), most ez az összeg kb nem egészen a fele lesz az új óvoda-programmal.
Mi mindenesetre pont annyit fizetünk most, a két iskolásnak, mint tavaly, amikor Szonja még oviba járt és öten voltunk a családban. Persze, ha Pankát most beíratnánk, biztosan tudnánk egy kicsit alkudni a 3 három tandíjból:).
Magyarországon egyébként kapnak pénzt a waldorf iskolák is, itt semmit.

Rózsa írta...

Sziasztok!
A képeket elnézve igazi óvodás nagylánnyá cseperedett Panka :)A wovi meg szuper hely.
Ha beíratjátok oviba Pankát, akkor havonta fizettek érte? Mert akkor tulajdonképp mindegy mennyi ideig jár oda. Amiket az oviról írtál, Szonja kapcsán, az alapján minden gyerek szívesen járna oda. Persze szempont lehet az is, hogy, ha költöznötök kell, találtok-e megfelelő ovit Pankának. Mert, ha egyszer elkezdi, akkor szerintem hiányozni fog neki.
Mennyi időtök van eldönteni?
Puszi nektek: Rózsa

tilia írta...

Kedves Ági,

ne haragudj, hogy ismeretlenül érdeklődöm (párszor kommenteltem már, régóta olvasom a történeteteket), de most mindenkit "letámadok": most mi is hasonló cipőbe kerülünk, egy évet Bécsben fogok dolgozni az egyetemen (októbertől), és családdal megyünk (férj+két kis oviskorú). Arról a lakásról (ÖAD-n keresztül), ami árban is elérhető lett volna és amiben eléggé biztos voltam, most derült ki, hogy mégsem lesz szabad, közben viszont elég sok idő elment ezzel potyára. Egy levelezőlistán próbálkozok még, de ez elég kiszámíthatatlan. Nem tudom, tudtok esetleg valami tippet adni, hol, hogyan érdemes keresni? Nagyon-nagyon nagy segítség volna, ha tudnál írni erről pár mondatot (a címem tilia.argentea@gmail.com), bár tudom, hogy nagyon kevés szabadidőd lehet:-) Minden jót nektek!

Ali írta...

Bár engem senki nem kérdezett, de ehhez én értek:-)
A legfontosabb, hogy ne mond senkinek, hogy egy évre kell, mert egy évre nem adnak ki lakást, de minden szerződés fölmondható egy év után. A másik fontos, hogy privát kiadókat kell keresni, mert különben legalább egy havi közvetítői díj van, ami horror.
Szóval ohne Makler vagy privat vagy ilyenek alapján kell keresni.
Mi ilyeneket néztünk:
http://wohnen.career.at
http://www.willhaben.at/
immobazar.at
http://oesterreich.kijiji.at/f-Immobilien-Wohnung-mieten-W0QQCatIdZ39
http://www.freeimmo.at/
http://www.wohnenboerse.at
http://www.privatimmobilien.at
http://www.immobilienfundort.at/
http://www.privatimmo.at
http://www.immoads.at
wohnnet.at

Névtelen írta...

Koszonom, hogy egy erdekes blog