szerda, január 28, 2009

Tegnap nem írtam le, hogy Juli jól van, bár az orvos azt mondta, hogy még egy hétig továbbra is inhaláljon ebben a téli időben, nehogy megint elkapjon valamit a nagyobbaktól. nem örülök neki, de nem merem megkérdőjelezni, szóval a puffok maradnak, ellenőrzésre már nem kell visszamennünk. Egyébként a kórházban flottul ment minden, akiket kontrollra rendelnek vissza, egy teljesen más épületszárnyba mennek, mint a betegek, hogy ne találkozzanak - ez nagyon tetszett, bár lehet, hogy otthon is így van. Magyarországon szerencsére nem voltak kórházi kalandjaink a gyerekekkel.
Egyébként akárki meglátja Juli karján a bcg nyomát, amit Sopronban, a kórházban kapott, mindenki elájul és aggódva kérdezi, hogy miért kapta. Sőt, a háziorvos első pillanatban azt sem tudta, mi van a kezén, azt hitte, valami csípés vagy seb, ugyanis itt már egyáltalán nincs ilyen, vannak olyan országok is, ahol pedig kifejezetten ellenjavallt a tuberkolózis elleni védőoltás. Fogalmam sincs, nálunk miért adják, de lehet, hogy mégis itt kellett volna születnie? akkor ezt megúszta volna. Itt az első oltás majd februárban lenne esedékes. Rotavírus ellen. Ez meg gondolom, Magyarországon nincs....

20 megjegyzés:

Névtelen írta...

De van, fizetős. Az oltásokról szívből ajánlom szintén a Goebel:Nagy gyermekkalauz c. könyvét. Rém tanulságos. Németország, Ausztria, eszerint él, úgy tudom, kötelező, olyan nincs is. Bálint épp hétfőn kapta az utolsó cirkuszt, homeopátiás szerrel ellensúlyozom a hatást, semmi baja sincs, csak belemozdult, így egy napig nem állt lábra és nagyon nyűglődött egész éjjel, nappal. A homeopátiás nozódákat mindenkinek nagyon ajánlom, minden oltáshoz van, legalább ennyit segítsünk. Számomra is megdöbbentő, hogy pár napos újszülöttet (ráadásul feleslegesen, mert a szervezet még nem képes ellenanyagot termelni, két hónaposan sem!!!) miért bombázunk gyengített vírusokkal? És persze azokról mélyen hallgatnak, akiket tönkretettek vele egy életre. Meg sem tudják a szülők, mi történt velük. Ilyenről konkrétan tudok. Bocs a sok dumáért, érzékeny pontom ez nekem. puszi:ancsa

Ali írta...

Egyrészt baci nem vírus. Másrészt, valószínűleg No meg A nem veszélyeztetett a TBC-töl, szemben Mo-val, ahol a tuberkulózist morbus hungaricusnak hívták. Nincs olyan dolog, aminek ne lenne veszélye, nem emlékszem melyik homeopata készítmény okoz rákot, de van valami ilyesmi félinformációm. A BCG oltás a legeslegtöbbet adott oltás a világon, éppen ezért valószínűleg nagyon sok ember életét tönkretette az esetleges mellékhatása, de a világ már csak ilyen, hogy sok ezer ember halálának elkerülése néha belekerül pár ember ekcémájába... Sok veszélyes dolog van a világon, de ahol komoly a szegénység ott szükség van BCG oltásra (szerintem). Persze jobb lenne, ha nem lennének teljesen leszakadt rétegek, de momentán a BCG oltás az, amit meg lehet engedni magunknak.
Én sem gondolom, hogy Juli a veszélyeztetett kategóriába tartozik, de azt azért mégsem lehet megcsinálni, hogy mondjuk a cigánygyerekeket beoltod a többieket nem. Különben meg az oltásoknál (azt hiszem) pont az a lényeg, hogy a populáció minél nagyobb része be legyen oltva.
Baromira nem úgy van, hogy oltás rossz, nem oltás jó...
Valószínűleg gondolkoznak rajta az orvosok, hogy kell-e ez még Mo-n és tartok tőle, hogy No-ban és A-ban is gondolkoznak rajta, hogy nem kell-e mégis...
Hogy Attila örök érvényű mondását idézzem "a dolgok nem feketék vagy fehérek, legjobb esetben is maximum sötétszürkék"...

Hargitaiék írta...

Ami ellen már nem érdemes, az ellen nálunk se oltanak (ld. himlő). A TBC újra terjed, főleg, amióta nem kötelező a tüdőszűrés, és sok a hajléktalan. Egyébként jelennek meg az antibiotikum-rezisztens változatok (Amerikában, és nyugaton), tehát a kezelése sem lesz egyszerűbb, jobb, ha be van oltva az ember. Diftéria járvány is volt pár éve Ukrajnában, tehát a DiPerTe-t sem kell temetni egy darabig. Influenza ellen mi sem oltatjuk Szabolcsot, mert annak nem látom értelmét.
Köszi az idézetet, hagy nőjön az impaktfaktor :)

nyagi írta...

Azért nem hiszem, hogy valóban elengedhetetlen az a bcg, főleg nem annyira, hogy 3 napos gyereknek azonnal meg kelljen kapnia. Mindenesetre itt, a szomszéd országban már évtizedek óta nem kell. Én nem fehér-feketén látom a kérdést, nem vagyok oltás-ellenes, de azért úgy gondolom, ha valaminek nincs valóban veszélye, azzal értelmetlen bárkit is terhelni.

ezen az oldalon láttam egy cikket http://www.tavam.hu/article.php?id=298&cid=59 az oltásokról, abból az idézet: "a hazai naptár még mindig tartalmaz olyan elemet, amelyet korszerűtlennek tekinthetünk, így a tuberkulózis elleni BCG-oltás, mely Ausztriában, Németországban már harminc éve nem kötelező, sőt a nyugati országok többségében kimondottan ellenjavallt, mivel hatékonysága kétes. A híresztelésekkel ellentétben a betegség húsz éve nem nő hazánkban, mára évenként 250-300-ra csökkent az esetek száma."

Amúgy a bcg-ről többek között még ezt is a ketezeregy.hu oldalon:
"Indiában a WHO 1969-72 között végzett egy kísérletet, amiben egy (tényleg) óriási területet, több száz faluval és több mint 750 000 emberrel. Két részre osztották, az egyik részben oltottak a tüdőbaj ellen, a másik részben pedig nem. Az eredmény az lett, hogy ott ahol oltottak lényegesen több tbc-s eset fordult elő mint ott ahol nem oltottak. Ez volt a döntő bizonyiték arra, hogy a BCG, a tuberkulozis elleni oltás NEM müködik."

siccike írta...

A BCG bizonyítottan nem csak "szimpla" ekcémát okoz, hanem pl. autizmust nagyon sok gyereknél! És nagyon durva allergiákat, mint pl. nálunk is! A gyerek 3 éves, a kórtörténete az oltásokkal kezdődött, konkrétan a BCG után egy "egyszerű" orrdugulással (a legtöbb gyereknél "normálisnak" tartják az újszülöttkori orrdugulást, és jé, milyen érdekes, hogy a legtöbbször az oltás után 10 nappal kezdődik, amikor hatni kezd...!), aztán 3 hónaposan már szteroidos kezelés asztmatikus hörghurut miatt, aztán félévesen ekcéma, majd 1 évesen tejallergia, 2 évesen pollenallergia, és most 1,5 éve homeopátiás kezelés ezek miatt. Az allergia már magatartászavarokat is okozott neki (hirtelen nagyon durva dühkitörések, egyebek, a homeós dokinőnk szerint örülhetünk, hogy nem lett autista...:(( Szegénykém borzasztóan sokat szenved! A Picinknek (most 4 hós) nem engedtük beadatni a 2 hós oltást 2 hósan, mert a BCG után 10 nappal menetrendszerűen nála is kezdődtek az orrdugulásos tünetek. Homeós kezelést, oltáskivezetést kezdtünk neki, most már elmúlt szerencsére. Viszont így elmaradtak a 2+3+4 hós oltások, amiket beadatunk ugyan, de nyertünk legalább3 hónapot a gyerek immunrendszerének. Ja, meg egy védőnői feljelentést az ANTSZ felé veszélyeztetés miatt... Na, ja, demokrácia... Japánban 1 éves korig nem adnak semmilyen oltást a gyerekeknek. A német és egyéb nyelveterületeken az orvos a szülővel együtt dönti el, hogy milyen oltásokat adnak be a gyereknek, az adott gyerek egészségi állapota, immunérettsége alapján! Merthogy a családilag allergiás gyerek sokkal érzékenyebb az oltások mellékhatásaira, mint esetleg más gyerek. Bocs, hogy hosszú voltam, nekem is nagyon érzékeny és fájó pontom az oltás - saját történetünk miatt (is)!

Ali írta...

Távol álljon tőlem azt mondani, hogy a magyar egészségügy a létező legjobb a világon. De azért nem arról van szó, hogy hülyék gyülekezete. Nekem 300 TBC sok, hogy azt ne mondjam baromi sok, pláne, ha ez új megbetegedés, mert gondolom tuberkulózissal sokáig el lehet éldegélni. Ráadásul a dologhoz hozzátartozik, hogy elvileg nincs is honnan megkapni, volt már 0 is ez a 300, mondjuk 30 éve. Nem mondom, hogy a bcg jó, de az, hogy az interneten milyen idézeteket lehet találni mire, azért az nem tökéletes bizonyíték. Ha a pubmed-ben keres az ember, mert elfogadja azt a biológia tudomány megfelelő forrásának, akkor gyakorlatilag semmiféle negatívumot nem talál a BCG-röl. Autizmus a mumpsz elleni oltás kapcsán merült föl, de soha nem sikerült bizonyítani, ahogy én látom. A BCG ott tart, hogy HIV + gyerekeknek talán nem érdemes adni. Az meg, hogy az orvosok finoman szólva éles kritikával szokták illetni a másik orvos tevékenységét, az nem azt bizonyítja, hogy a másik orvosok cselekedetei rosszak, csupán azt mutatja, hogy az orvosok ilyenek, ahogy egyébként az autószerelőktől a kőműveseken át mindenki ilyen.
Nem vagyok biztos benne, hogy ez a link bárkinek ingyen hozzáférhető, ha nem akkor szívesen elküldöm a pdf-et, ez a cikk kb a veszélyek/biztonság ilyenekről szól.
http://www.ajph.org/cgi/reprint/94/11/1926

Természetesen elképzelhető, hogy az egész oltás dolog csak a vakcina maffia miatt van. (nagyon is elképzelhető), de azért talán kicsit kevesebb a járvány, még annak ellenére is, hogy nagyságrenddel többet utazunk, mint valaha.

Ali írta...

Utánanéztem ennek a mumpsz-rubeóla-kanyaró védőoltás autizmus dolognak. Persze nem kizárt, hogy van összefüggés (viszont "tudományosan" bizonyított összefüggés biztosan nincs), de sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen ezt az oltást pont akkor adják, amikor a gyerek járni-beszélni-társadalmi életet élni kezd és pont másnap észreveszik, hogy valami nincs rendben a gyerekkel. Fogalmam sincs mi az autizmus oka (mondjuk talán senkinek), de természetesen mindenkinek kényelmesebb azt gondolni, hogy valaki tehet róla, mint abba beletörődni, hogy a körülmények kedvezőtlen együttállása. Veszélyes dolog az élet:-)
"A kanyaró (morbilli), nyálcseppekkel terjedő, vírus okozta fertőző betegség. 9-10 napos lappangási idő után láz, köhögés, hurut és kötőhártya gyulladás a kezdeti tünetek. Pár nap múlva a fül mögött, majd az egész testen végigvonuló kiütések lépnek fel. Súlyos betegség, mely könnyen átvihető egyik emberről a másikra. Leggyakoribb szövődménye a középfül- és tüdőgyulladás, de agyvelőgyulladást is okozhat. A kanyaró okozta agyvelőgyulladás következtében életre szóló halláskárosodás, és értelmi fogyatékosság maradhat vissza.
Ahol nincs védőoltás, igen sok gyermek hal meg ebben a betegségben. Afrikában, az egy éves kor alatti gyermekek közül minden ötödik a kanyaró miatt hal meg."
Magyarországon 1951-61 között évente, több mint 40 ezer megbetegedést jelentettek, 143 halálesettel.
Talán nem oktalan oltani ellene...
Szóval a megoldás maximum a jobb oltóanyag lehet, ha van bármi probléma, nem pedig a nem oltás...

panka írta...

Tavaly novemberben, mikor Bori megkapta az MMR-t, alaposan beleástam magamat az oltások kérdésébe - már amennyire alaposan egy természettudományok terén teljesen járatlan anyuka beleáshatja magát. :-)

http://gonczybiro.blogspot.com/2008/11/mmr-rl-s-egyb-oltsokrl-avagy-egy-nehz.html

Itt írtam le, hogy mire jutottam, ha van kedved(hm, és időd, mert bár csak a poszt második fele szól az oltásokról, de még úgy is nagyon hosszú) olvasd el.
Lényegében az oltási rend rugalmasabbá tétele mellett vagyok, különböző kitételekkel. Biztos vagyok benne, hogy sok oltás elengedhetetlen, de abban is, hogy nem kéne annyi, és nem feltétlenül akkor és olyan kombinációban, mint ahogy az Magyarországon kötelező.

mynona írta...

Bocsánat, hogy írok, de nagyon örülök, hogy egy biológus véleményét is olvashatom az oltásokról. Én nem vagyok se oltáspárti (nagyon voltam, időközben ebben kissé megingattak), de oltásellenes sem. Mi is itt Ausztriában oltatunk, bár velem még nem ültek le megbeszélni, hogy mi is lenne az oltási terv, lehet, hogy ez új dolog, három és fél éve kaptam egy lapot, hogy mikor mit kell beadatni. A BCG oltásra azt mondták, hogy azért nem adják, mert egyelőre a haszna kisebb, mint amilyen károkat okozhat, főleg ilyen picinek hatástalan is lehet.
Viszont, amikor elolvastam az oltások történetéről szóló könyvet, Jenner történetét, ott megfogta a figyelmemet az, hogy a saját fiának egyévesen beadott oltás szellemi leépülést/visszamaradást okozott, és ott még szó sem volt semmilyen vivőanyagról, arra gondoltam, hogy elképzelhető, hogy egy oltásnak, legyen az bármilyen, magának a folyamatnak lehet ilyen hatása, bizonyos arra érzékeny személyeknél, és nem kifejezetten egy bizonyos fajta oltás vagy vivőanyag lehet a hibás.
Kedves Ági, ha szabad, megtudhatnám a bio-szupermarket címét?
Ha érdekel, viszont tudok egy óriási maradékanyag lerakat címét Bécs mellett, persze mindenféle anyaggal, nem csak természetesekkel, szívesen megadom.
Zsuzsa

nyagi írta...

Panka,
köszi, nagyon jól leírtad és nagyon hasonlóan gondolod, mint én;)

Zsuzsa,

én sem tapasztaltam semmi ilyesmit, hogy a körzeti orvos meg akart volna beszélni velem bármi féle oltási tervet, persze mondjuk az MMR nem 15 hónapos kórban kötelező, hanem a második életévben, ami lazább kategória. Pankát 21 hósan vittem el. és tudom, hogy jogod van nem beadatni valamit, nem úgy, mint otthon.

A bolt: amit mi ismerünk, az a 12. kerületben van (mi ott lakunk), a Magistrattal majdnem szemben (kicsit vissza a Ruckergasse irányába) Schönbrunner Str. sajnos nem tudom, hány szám.
De azt hiszem, a városban a legnagyobb bio szupermarket a 13. kerületben van, Fasangartengasse 20-24, de ezt csak az iskolából tudom, még sosem mentem el.
A maradék-lerakat címe pedig nagyon érdekel:) köszönöm!

mynona írta...

Köszönöm Ági!
Mi már túl vagyunk az oltásokon, sajnos, kicsit későn olvastam Livnél róla :(
A bioboltot biztos megnézem majd, én ami nekünk kell, legtöbbször a Merkurban veszem.
A lerakat pedig Kritzendorfban van, itt olvashatsz is róla: http://www.textil-mueller.at/
Nagyon egyszerű oda az út, Klosterneuburgban kell a főútról jobbra kanyarodni, ki is van írva, az is fel van tüntetve, hogy onnan még a Textil Müller két kilométer.
Készülj fel, hatalmas, és amit ott látsz, azon kívül még van ötször ennyi neki raktárépületekben. Ha nagyobb mennyiséget szeretnél, vagy még olcsóbban szeretnéd, keresd Herr Müllert, egy aranyos kis ember, mindig enged. Ha kérdésed is van az anyagokkal kapcsolatban, indább őt kérdezd, mint az alkalmazottakat, már tájékoztattak félre engem is. (Szerintem egy napos kirándulásnak is megfelel, mire mindent megnézel, elmegy a nap, és lehet, hogy még "halott német katonát" is találsz egy sarokban :) )

mynona írta...

Még annyit, hogy van Bécsben is üzlete, én még ott nem voltam, mert mondták, hogy messze nincs akkora választék, és nem is engednek az árból úgy, mint Kritzendorfban.

Ali írta...

Nem mint biológus írom le a véleményemet, ahhoz nem vagyok elég biológus. Mindenesetre nagyon át tudom érezni azt, hogy az orvosok esetleg hülyék, mert én is már-már személyes sértésnek érzem, ha valaki az antibiotikumok vagy az oltások ellen beszél, mert ezek olyan fantasztikus tudományos találmányok, hogy azt szoktam gondolni, hogy csak a legnagyobb tisztelet hangján lehet ezekről beszélni.
Ennek ellenére természetesen nem gondolom, hogy mindenre antibiotikum kell, pláne nem gondolom, hogy mindenkit minden ellen be kell oltani. De itt A-ban is vannak oltások, amiket nem értek, mondjuk a rotavirus. Az oltás szerintem sajnos/hálisten nem csak egészségügyi, hanem gazdasági kérdés is, valószínűleg olcsóbb, ha nincsenek járványok. Mellékhatásai meg mindennek vannak, mert az emberek nem egyformák, ma még, ha akarnánk sem lehetne előre megmondani, hogy ki az, akinél valami komplikáció léphet föl, lehet, hogy 10 év múlva minden gyerek genomját megszekvenálják születéskor, és mindenkiről tudni lehet majd, hogy pont milyen oltáskombináció kell neki. Nem egészen vagyok biztos abban, hogy az egy jobb világ lesz:-)
Mindenesetre gyanús, hogy az oltásoknak csupa olyan szövődménye van, amikről nem tudunk semmit. Könnyű egy teljesen ismeretlen betegség okának kikiáltani egy teljesen ismeretlen hatást. Az autizmus-MMR kapcsolat onnan ered, hogy a szülők úgy gondolják attól van. Azért nem bizonyított, mert ezt a kapcsolatot nem lehet statisztikailag kimutatni.
Összefoglalva az a véleményem, hogy oltás nem jó, nem oltás rossz.
Annak ellenére, hogy nyilván sokan hatalmasakat kaszálnak a mindenféle oltásokon, azért lehet abban bízni, hogy tanult emberek főmunkaidőben gondolkoznak, azon, hogy mi is lenne jó és nem hiszem, hogy nagyon sokkal okosabb lehet náluk az ember csak úgy hobbiból...
A biobolt neve Basic http://www.basicbio.at


Wien - 12. Bezirk
Schönbrunner Straße 222–228
im U 4-Center
Station Meidlinger Hauptstraße

mynona írta...

Kedves Ali, nagyon szépen köszönöm a címet, és a véleményedet is :)
Hasonlóan gondolkodunk az oltásokról, azt hiszem. Szerintem sem minden fekete és fehér, azt hiszem nagyon szomorú is lenne... :)

Névtelen írta...

Nem vagyok egészen ellene az oltásoknak, nem erről beszéltem. Nem is értek a biológiához, lásd vírus, pedig tényleg baktérium :-) de nem ez a lényeg. A KORAI védőoltások ellen viszont nagyon vagyok. Az otthonszületett gyerekemet ráért beoltatni kilenc hetesen, akkor az összes többinek mért kell három naposan, Még alig ettek, önálló keringésük is épp csak indul. Vért venni nem érdemes tőlük, mert egész más látszik, mint néhány nap múlva, ha már saját emésztésük van. A Goebel féle könyv, amit tényleg nem győzök már hangsúlyozni, pláne, ha valaki szimpatizál a Waldorf isivel, annak nem árt egy kis antropozófiai orvoslás sem, ugyi? :-) 10-12 hónap körül írja le a két német gyerekorvos azoltások beadásának értelmét. Mert nem, vagy csak nagyon kicsit indul be előbb az ellenanyag termelés. De pl. rubeola ellen. A fő veszély nőknél terhesség idején van. A védőoltás úgy 18 éves korunkig hat. Tehát, ha addig nem esel át rajta, megkaphatod. Márpedig ha addig véd az oltás, nem esel át, és általában nem is lesz terhes egy lányka 18 éves koráig, kevés kivétellel :-) Mi, akik nem kaptunk még akkor, szinte mind voltunk gyerekként rubeolásak, oszt csak túléltük.És én ehhez nem értek, csak így a józan parasztész, amit gondol. Szóval legyen oltás, de értelmesen. Bocsánat, de ebben a témában muszáj vitatkoznom kicsit. ancsa

Ali írta...

Na ja, a rubeólát épp én sem értem, bár azt, hogy csak 18 éves korig véd azt azért kétlem, illetve akkor meg lehetne emlékeztető oltást adni. A lényeg az az, hogy nem ok nélkül vannak az oltások úgy ahogy, ráadásul még a mi 8 éves oltási tapasztalatunk alatt is változtak a dolgok, tehát azt sem lehet mondani, hogy nem fejlődik.
Például, amikor Boriék bárányhimlősek voltak, akkor az összes bárányhimlő ellen beoltott ismerősünk is pont annyira lett beteg, mint a mi gyerekeink. Pusztult el úgy kutyánk, parvovírustól, hogy be volt oltva, de később kiderült, hogy, bár elvileg többes oltás jobb, mint egyedül, ez épp az akkoriban használt kutyavakcinánál nem volt igaz, csak a 7 vírusból kettőre, a többire meg épp ellenkezőleg...Szóval persze van baj az oltásokkal. De ez olyan, mintha nem járatná az ember iskolába a gyerekét, mert olykor pedofil a pedagógus, meg lövöldöznek az ámokfutók.
Antropozófia/homeopátia az nekem igen komoly problémát okoz, nehezen értékelhető a tudomány mai fokán. Ha a homeopátia valóban úgy működik, ahogy a homeopaták gondolják, akkor a világon minden elképzelhető, érettségit, diplomát garantáltan ki lehet dobni:-) Mivel engem ezért fizetnek, ez megnehezítené a helyzetet.

nyagi írta...

Ettől függetlenül Ali hordta Szegeden a gyerekeket homeopatához és elismerte, hogy Bori kiváló alkati szert kapott, illetve minden további nélkül ad homepátiás szereket a gyerekeknek:D

Ancsa, A nagy gyermekkalauz gyakran forgatott könyv a háztartásunkban, ezért is nem reagáltam rá semmit:)

Zsuzsa, nagyon köszönöm!!! (ezek szerint te is itt laksz már régóta?)

mynona írta...

Laktam, most inkább ingázom, a munkám Bécshez köt. Bár most, gyerek mellett ez nem igazán több heti egy-két napnál.

Ali írta...

Ja, nem azt akartam mondani, hogy a homeopátia hülyeség, vagy nem működik, csak azt, hogy az elméleti háttere nem befogadható számomra...
Tény, hogy gyakran működik, vagy ha épp nem, akkor jó oka van a nem működésnek. Mindenesetre ez nem az a kategória, amit a mai természettudományos felfogásba bepréselhető. Ha orvos lennék és gyógyítani szeretnék, nagy valószínűséggel használnám a homeopátiát, de én momentán egy természettudománnyal foglalkozó valaki vagyok, így a homeopátia pont annyira kapcsolódik ahhoz, amihez értenem kellene, mint a filmek vagy a foci.

materials írta...

bank700
oil6324
boar444
beef8546
boa990