hétfő, március 31, 2008

Kicsit mintha elkiabáltuk volna, hogy Panka jól van.... Vasárnap este vacsora előtt 39,9 volt a láza, egész éjszaka nem ment le 39 alá, pedig csillapítottuk is. Tele volt az egész teste piros foltokkal a láztól, ma reggel is 39 fokos lázzal ébredt. Elmentünk orvoshoz, aki megállapította, hogy torka, füle rendben, de a hátánál mintha hallana valamit, adott egy antibiotikum receptet, és azt mondta, akkor váltsam ki, ha holnap reggel sem megy 38 fok alá. Hát, ahogy most kinéz szegény piciPanna, nem hiszem, hogy reggel makkegészségesen ugrik ki az ágyból, ugyanis napközben sem ment le csillapítás ellenére sem tartósan 39 alá. A nagyok szeretnék pátyolgatni, de ő csak kimerülten fekszik egész nap....

szombat, március 29, 2008

három nap láz után kicsit rekedten, taknyosan de már nagyon is jól van:)

Egyszer az iskolában a kapu előtt várt rám egy kislány, amikor mentem Boriért. Azt szerette volna megbeszélni velem, hogy vagy Borit vigyem el hozzájuk, vagy beszéljem meg anyukájával, hogy ő szeretne eljönni hozzánk. Mosolyogtam rajta, nagyon kedves volt, aztán valahogy el is felejtettem. Anyukája telefonált a múlt héten, hogy Hannah már nagyon szeretne találkozni Borival. Mivel alig egy hónapja született meg a negyedik testvére, úgy gondoltam, jobb, ha ő jön, mint fordítva. Ali reggel elhozta, délután ment haza és nagyon sokat beszéltek, igazi aktív nyelvlecke volt (főleg Szonja vette magára a háziasszony-szerepet, amiért Bori nagyon hálás lehet neki:).

péntek, március 28, 2008

Fekete macska ide vagy oda, már egy ideje szeretnénk nagyobb autót és azt gondoltuk, most talán vehetünk is egy nagyobb használt renault-t, mert a gyerekeink nőnek, az autónk nem és egyre többet használjuk az utóbbi időben, de szállítani nem tudunk senkit (pl. nagyi vagy barátnők stb.). Fontos szempontnak tartottuk, hogy ne legyen öregebb, mint a miénk és ne legyen benne több km (viszont legyen tökéletes állapotú és olcsó:). Ezeknek a paramétereknek több autó is megfelelt a hasznaltauto.hu-n. Kiválasztottunk egy olyat, amihez megvan a 7 gyári ülés és a többi paramétere is rendben. Ali tegnap elment Magyarországra, hogy megnézze, rendkívül készségesek voltak, azonnal ajánlottak egy szerelőt, aki állapotfelmérést végez, átnézi egy bizonyos összeg fejében, de szerencsére Ali ragaszkodott a R. márkaszervízhez (előre egyeztetett is velük telefonon). Nagyon nehezen, de végül hajlandóak voltak "megengedni", hogy az alvázszám alapján a R. adatbázisban megnézesse az autó élete során regisztrált adatokat. Kiderült, hogy 2 éve volt utoljára márkaszervízben, és akkor is sokkal több km volt benne, mint most. Ezek után hab volt a tortán, amikor kiderült, hogy a "vezetett szervízkönyv" is hamisítvány...
Szemrebbenés nélkül képesek voltak azt mondani, hogy a magyar piac erre kényszeríti őket, mert ha nem csalnak a km-rel és nem produkálnak tökéletes szervízkönyvet, akkor fel sem hívják őket! Ezután felhívott Ali még egy kereskedőt, aki gyorsan "bevallotta", hogy nem is tudja, hogy történt, de most lája, hogy 50 ezerrel több km van a kocsiban annál, amit ők gondoltak:)
Ekkor elszomorodtunk. Annyi pénzünk soha nem lesz, hogy vegyünk magunknak egy új autót. Használtat ezek szerint nem lehet. Ali telefonált a fogyasztóvédelemnek, hogy ugyan figyeljenek már erre, azt mondták, nem az ő asztaluk, a rendőrséget kell hívni. A rendőrség azt mondta, nincs mit tenni, azzal, hogy egy vevő ennyire körültekintő és alapos, már megtett mindent, amit lehet (ezek szerint Magyarországon elfogadott dolog a vásárló tudatos megtévesztése és a szervízkönyv-hamisítás). Végül még egy levél a hasznaltauto.hu-nak, amire a válasz (a fentiek fényében nem meglepő módon): sajnos nincs mit tenni, nem büntethetik a csaló hírdetőiket (lehet, hogy csak olyanok vannak???).

szerda, március 26, 2008

Még mindig nem vagyok babonás, de most már el fogok gondolkozni rajta.... Péntek este mentünk Nagyihoz, és amikor beértünk a városba, átszaladt előttünk egy fekete macska. Viccből megjegyeztük, hogy remélhetőleg semmi baja nem lesz az autónknak (legutóbb itt írtam fekete macskás kalandunkról). Borika persze azonnal a macskák védelmére kelt az emberek hülyeségével szemben, de talán másnap, amikor beültünk egy csereautóba, ő is gyanakodott:)
Az autónk tavasszal lesz 5 éves. Mi másfél éves korában vettük egy barátunk barátjától. Szombat reggel mentünk Szegedre barát-látogatóba és egy nagyon halk percegő hangot hallatott, amit csak akkor hallottunk, ha teljes csend volt a kocsiban (mondta is a szerelő, hogy szerencsére jó fülünk van). Mivel elmentünk a Renault szervíz előtt, Ali úgy döntött, megkérdezi, belenéznének-e, hátha csak valami csavar. Belenéztek, de be már nem indították, vízpumpa, ennyit mondtak. Ha szétmegy, akkor nagy lesz a baj, nem vállalják a felelősséget. kaptunk egy vadonatúj csereautót, szépen átpakoltunk (a csajok nagyon elégedettek voltak a plusz extrákkal, mint pl. ablakroló). Tegnap kiderült, hogy ezzel az autóval már nem értünk volna haza Bécsbe és persze, amikor visszakaptuk, ott hagytunk 122 ezer Ft-ot (javítás + kölcsönautó)... (Ali szerint örülünk, hogy volt miből, mert ha még Szegeden dolgozna, ez nem ment volna).
Tegnap este későn értünk haza, Pankának 39, 3 volt a láza (nem látszott rajta, csak érezni lehetett a forróságot) és az udvarunkban még mindig hó van, de járt itt anyuszi, amíg nem voltunk itthon és Tekla (öt hete van egy ékszerteknősünk) is nagyon jól viselte a néhány nap táplálék nélküli magányt.

péntek, március 21, 2008

Meg kell követnem a postát. ma megérkeztek a babák, bár már lemondtunk róluk, múlt hét eleje óta utaztak Sopron és Pest között. Eddig előfordult már párszor, hogy ilyen lassan ért oda, de akkor mindig működött a nyomkövetés, meg tudták mondani, melyik hivatalban lehet, hol akadt el útközben. Tudtuk, hogy hol kell kerestetni. Most azért mondtunk le róla, mert azt mondták Sopronban, Pesten, az illetékes postahivatalban illetve a központi zöld számon is, hogy semmit nem látnak, csak azt, hogy feladták, Bp.-re nem érkezett meg (még azt is mondták, hogy amint odaér, felhívnak, de nem tették).
Na ez nagy öröm! Működik a Magyar Posta:)

csütörtök, március 20, 2008

Gyöngyi barátnőmmel beszéltem telefon az előbb és nem akarta elhinni, hogy hóval várjuk a húsvétot, ezért csináltam pár képet az ablakból....
(Bori éppen énekli, hogy Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves kis nyuszkó....)
nagyon-nagyon szeretném tudni, hogy mi van azokkal a csomagokkal, amik "elvesznek" a postán! Két babát küldtem egy nagyon kedves ismerősömnek, aki húsvéti ajándéknak szánta a gyerekeinek. Évek óta, amióta csomagokat küldök, egyszer fordult elő, hogy egy manót a postás állítólag bedobott a postaládába, de csak állítólag (jó nagy postaláda lehetett:), akkor a postást jelölték meg felelősnek, megfizették az okozott kárt.
Most "eltűntek" a babák, felelős nincs, azt látják a rendszerben, hogy a soproni posta átvette őket, utána nyomuk veszett. Akkor most ki "játszik velük"???
(mellesleg majd 15 nap múlva lehet reklamálni, pár hét alatt megállapítják, hogy igen, jogos a felháborodás és fizetnek 7050 Ft-ot én pedig küldjem továbbra is a postán a babákat, más választásom nincs úgysem.)
Ez csak egy bosszúság a mai napra, a másik pedig az, hogy kértünk egy kapukulcsot az albérlőktől, akik nem lesznek otthon húsvétkor, hogy az udvarból elhozzunk egy-két tavaszi gyerekjátékot. A válaszlevél végén mellékesen visszaírták, hogy ne lepődjünk meg, ők elkezdtek teraszt építeni a selyemakác körül. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy ha nem szóltunk volna a kulcs miatt, akkor is modták volna-e a teraszt (nem az első eset, hogy utólag tudunk meg valamit. Pl a varrószobában az egyik falra a gyerekek rajzoltak nekünk tündéreket és amikor egyszer Szőregen jártunk, közölték, hogy "ja, a rajzokat LECSISZOLTUK"!!! Sajnáltuk nagyon) ...

péntek, március 14, 2008

Szonjáék búzát ültettek két hete az oviban, minden reggel lelkesen locsolgatták, ma pedig szépen libasorban énekelve jöttek ki délben az oviból, minden gyerek a búzával a kezében. A tojást is ők festették, a nyuszi az óvónénik húsvéti meglepetése;-)
(A nyuszikat mindenfelé elbújtatták az óvónénik, a gyerekek pedig addig kutatttak, míg nem talált magának mindenki egyet.)
Tegnap szülői est volt az oviban, szeptember óta a második. (Az iskolában eddig 3 volt, mindig este nyolckor kezdődnek, amikor elvileg a gyerekek már lefekszenek, hát a mieink persze olyankor még sajnos messze nem).
Mivel van több új gyerek is a csoportban, egy gyors bemutatkozáson elmondtam, hogy az én gyerekem az, aki szerintem még nem nagyon szokott beszélni, de szerencsére több anyuka is azonnal rácáfolt, illetve az óvónénik is nagyon elégedettek voltak a nyelvi fejlődésével, azt mondták, szépen beszél és egyre többet.
A legfontosabb információ az volt, hogy a szünet után egészen az ovi végéig minden kedden "Waldtag" lesz a délelőtti óvóda helyett, ami azt jelenti, hogy nem oviba kell vinni a gyerekeket, hanem egy erdőbe, hátizsákkal, piknikkel, ahol kirándulnak, felfedezik a tavaszt, a nyarat (mindig ugyanaz az útvonal, mert ez a ritmikus ismétlődés nagyon fontos), onnan pedig helyi járatú busszal mennek vissza délben az oviba. 19 gyerek és két óvónő. Az egyik elől megy, a másik hátul és közöttük a gyerekek szaladgálhatnak szabadon előre-hátra. Időjárástól független program, esőben is mennek! Ha nagyon esik, akkor legfeljebb csak buszoznak egy jót, ahogy az óvőnéni mondta.
Ezenkívül még szó volt arról, hogy hétfőnként euritmia tanár jár az oviba, szerdán, pénteken egy kézimunkatanár-w.óvónő, aki nem kötelező programban, de kézimunkázik azokkal a gyerekekkel, akik szeretnék. A Sonnenkinder Stunde az erdei séták miatt szerdán lesz. Ez az a foglalkozás, amikor a kisebbek irigykedő pillantásától kísérve a nagy Sonnenkinder-ek elmennek egy külön szobába az óvónénivel, ahol meghallgatnak egy mesét, amit azután le is rajzolnak (pl. eddig Békakirály, Rapunzel...) és báboznak, babzsákoznak, énekelnek. Az iskolába készülő gyerekeknek feladatuk is van: tarisznyát készítenek maguknak, szövik, a pántot pedig körmöcskével készítik hozzá, ezt mindenki akkor teszi, amikor úgy tartja a kedve, a kitartás fontos az iskolaérettség szempontjából - a pánthoz meglehetősen hosszú "kígyót" kell körmöcskézni. Szonja a szövéssel jól halad, de a körmöcskét mindig feladja, mert nincs hozzá türelme, nem nevezném kifejezetten kitartónak, főleg, ha összehasonlítom Borival....
Vicces volt, hogy az egyik új kisfiú azt mesélte otthon, hogy ebben az oviban kötelező megtanulni egy halom idegen nyelvet, mert amikor elkezdett járni, akkor a "Jákob bácsi" című éneket énekelték reggelente, németül, franciául, angolul és volt, hogy Szonja még magyarul is próbálta megtanítani az óvónőknek. Ezenkívül van egy román-német nyelvű testvérpár, egy spanyol-német kétnyelvű kisfiú és egy olasz-német kétnyelvű kislány (az óvónénik Szonját is kétnyelvűként említették:)). Enzo pedig azt a tanulságot szűrte le, hogy itt idegen nyelveket tanítanak a gyerekeknek, méghozzá sokat...

kedd, március 11, 2008

Jövő nyárig maradhatunk, ez ma kiderült.
No, nem azért mert képes voltam ösztöndíjat szerezni magamnak, hanem mert a főnököm hajlandó még egy ideig itt fizetni nekem.
Ezt talán le sem írnám, ha nem éppen ma délben kaptam volna meg az FWF (osztrák ösztöndíj intézet) elutasító papírját. Az elutasítás nem rázott volna meg, ha nem csatolják hozzá a két független, külföldi szakértő bírálatát. Mindkettő teljesen pozitív. Az egyik kicsit alaposabbnak akar látszani, tesz néhány javaslatot, de abszolut támogató. A második viszont olyan szinten lelkes, hogy magamról meg másról sem írnék ennyi pozitívumot és az a hozzáfűznivalója, hogy "nagy benyomást tett rám a pályázat, semmit nem akarok hozzátenni".
Szóval két igen pozitív bírálattal lettem elutasítva.
Sajnos nem tudom szó szerint idézni, mert Heri (a főnököm) elvitte, az ő kedélyét is fölborzolta egy kicsit az ügy és azt mondta, utánanéz.

vasárnap, március 09, 2008

szombat, március 08, 2008

Ma először mostam mosódióval. 250 g "dióhéj" volt 3,95 € (kb egy ezres, mert én mindig mindent átszámolok...), ami a leírás szerint 50 mosásra elég. Ez nagyon csábítóan hangzik, arról nem is beszélve, hogy nagyon jó azzal a tudattal mosni, hogy nem vegyszereket használok hozzá (öblítőt soha nem használtam eddig sem, de ilyen-olyan folyékony mosószereket igen). Az első mosás egy normális "sötét" ruhaadag volt, a ruhák puhák voltak, de nem tudtam objektíven megítélni a mosás hatékonyságát. Ezután kimostam egy gyapjú kispárnát, aminek van egy párja is, azt nem mostam vele, így utána jól össze tudtam őket hasonlítani. Az eredmény lenyűgöző (és őszintén bevallom, meglepő) volt, erre nem számítottam: gyönyörű tiszta lett (az öblítéshez tettem pár csepp levendulaolajat az öblítőtartályba), az illata fantasztikus, tiszta gyapjú. Holnap kimosom a másik kispárnát is:-).
Mostánában több anyuka is kérdezte tőlem, hogyan tisztítsa a bekoszolódott (bekrémezett, összesarazott, zsírkrétás...) rongybabát. Ezután mindenkinek a mosódiót fogom ajánlani. Létezik poralakban és folyékony mosószerként is, ehhez a héjhoz pedig jár egy kis zsákocska, így egyszerűbb a gépbe tenni és mosás után egyszerűen csak a komposztba.
Többek között ezen a magyar nyelvű oldalon lehet róla olvasni, hátha más is kedvet kap hozzá, bár biztos vagyok benne, hogy már nagyon sokan használják:)

péntek, március 07, 2008

Pankának mostanában nagyon fontos, hogy mi kié. A birtoklást pedig nagyon nyomatékosan fejezi ki pl: "kérem Pampájé manójaját" vagy "enyém babakocsijám". A másik, amit megfigyeltünk, hogy folyton bővített mondatokban próbál beszélni, többnyire sikertelenül, amin nagyon jókat tudunk mosolyogni. "Bibi olvass ebből, mert... olvass ebből" "kérek inni, mert... kérek inni" vagy "kérsz almát? - hát, nem kérek, mert... nem kérek" (a mertek után mindig gondolkozik a folytatáson, de általában semmi nem jut eszébe az ismétlésen kívül:).
Most egy könyvet nézegetett, amiben egy nyuszi háttal ül. Ezt mondta: "Pamájé nyuszija. Nem néz rám, mert nem lát". Azt hiszem, ilyen bonyolult szerkezetet még sosem használt.

A nagyok beszédfejlődése is remekül alakul, Ali ma reggel forgalomirányító volt az iskola előtt és odament hozzá a kézimunkatanár, mert szerette volna elmondani, hogy Bori a legutóbbi kézimunkaórán jelentkezett és először mondott neki teljes egész, kerek német mondatot.

Azt pedig majdnem el is felejtettem, hogy Szonjától tudjuk, hogy az állatkertben jegesmedve ikrek születtek, a héten pedig először kibújtak a barlangból, mesélte az óvónéni:)

csütörtök, március 06, 2008

Sokan szokták kérdezni tőlem (Boritól...), hogy haladnak az elsősök az írással, olvasással. Lassan, ráérősen:-).
Most írás a főtárgy, vagyis minden reggel betűket írnak, csak nagy nyomtatott betűket és még nem is tanulták mindet. Nem ABC-ben haladnak, az osztálytanító egy történetet mesél, amelyben felbukkan napról napra egy új szereplő, azt rajzolják le (természetesen a szó kezdőbetűjét tanulják éppen). A napi házi feladat az adott betű "gyakorlása", egy egész oldalas nagy betű, majd 8 sor kisebb (amiből a képen csak 4 sor látszik:)
Hétvégére "több" feladat is jut, mostanában az osztályban előforduló keresztnevekből kell néhányat leírni, amikben a héten tanult új betűk is szerepelnek, egyébként szavakat még egyáltalán nem írnak. (szünetekben sosincs semmiféle házi feladat, egyetlen betű sem).
Ideteszek pár képet a kedvenc betűimből, ami az új füzetében van (régebben már írtam, hogy az elsősöknek csak 3 db viaszkrétájuk van, az alapszínek):
A Kobold:
a rabló (Rauber):
a lámpás (Laterne)
a liba (Gans)
és a kutya (Hund)
Bori nem értette a kutyához fűződő meserészt sajnos, nem tudta, miért ilyen színes, pedig a mese közben az egyik kislány felkiáltott, hogy "arme Hund" (szegény kutya). Sajnos ilyen apróságok még vannak...