csütörtök, december 11, 2008

Juli a kórházban gyorsan besárgult, többször is volt fény alatt. Aznap, amikor hazajöttünk (az ötödik napon), a gyerekorvos azt mondta, jó a bilirubin érték, minden rendben.

Itthon gyanús volt, hogy sokat alszik, néha ébresztgetni kellett, mert aggasztott, hogy egy ilyen picike baba még 4 óránként sem mindig éhezik meg (de gyakrabban szinte biztos nem), ezenkívül a bőre is elég sárga. Kb két napja egész délelőtt ébren volt, majd délután úgy bealudt, hogy fel sem tudtuk este kelteni. Ali felhívta a soproni újszülött osztályt, hogy megkérdezze, mi van, ha valaki ennyire beájul, mikor kell aggódni, hogy kell ébreszteni. A nővér szerint lehet ilyen, ha pl. elfáradt de az orvost nem tudta adni, mert épp valahova elment, azt kérte, hívjuk később, de mi addigra elfelejtettük, meg Juli fel is ébredt, igaz, hogy csak a fürdőkádban... Fürdetés után Ali átment a szomszédba kérni egy mérleget, hogy tudjuk, eszik-e egyáltalán eleget. Először mondták, hogy sajnos nincs, viszont szívesen adnak egy fürdető vödröt:). Később feljött Frau K., mert talált egy régi mérleget a pincében, amit mi gyorsan átalakítottunk csecsemőmérleggé és megnyugodtunk, hogy Juli bizony hízik:

Ma elmentem a bécsi gyerekorvoshoz megkérdezni, hogy mikor nézne rá Julira. Az asszisztens, akitől időpontot kell kérni, mondta, hogy jövő héten menjek, mert akkor lesz 4 hetes, olyankor szokták megnézni az újszülötteket. Kérdeztem erről a sárgaságról, mondta, hogy ha eszik, hízik, akkor semmi baj, ha kicsit sárga a szeme, akkor kicsit sárga, van, akinek 2-3 hónap alatt múlik el.
Ez az elhúzódó anyatejes sárgaság, régen ilyenkor azt mondták, 2-4 napig nem szabad szoptatni, csak tápszerezni a babát és ettől állítólag el is múlik, de ma már azt mondják, hogy nem kell vele foglalkozni.
Egyébként nálunk Bori is besárgult, folyton aludt, olyan volt, mint egy rongybaba. Nála nagyon magas volt a bilirubin érték, be is kellett feküdnie a gyerekkórházba pár naposan fénykezelésre (borzalmas volt).

Tegnap óta adunk Julinak újszülöttkori sárgaságra alkalmazható homeopátiás szert is (Aconitum napellus 15CH - napi 2X5 golyócska vízben oldva).

Ma végre egyébként nagyon éber volt és ráadásul már egyáltalán nem is horkol:))

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Agi,

Ismeretlenul: Az en lanyaim is nagyon sargak voltak 3 illetve 5 honapos korukig es ici-picinek szulettek, 1760g es 2100g. Ok visszamentek a kek feny ala 10 naposan, aztan hazaengedtek a korhazbol. Mivel tovabbra is sargak voltak, vert vettek toluk, hogy az egyeb okokat kizarjak (epeutfejlodesi rendellenesseg, majdefektus, stb.). Mivel minden jo volt, kizarasos alapon anyatejes sargasagot allapitottak meg. Kethetenkent mentunk vervetelre, amig el nem kezdett lefele menni a bilirubin ertekuk. Egyebkent azt mondtak, hogy tulajdonkeppen csak az legelso idoben veszelyes a magas bilirubin szint, amig nem zarodik a ver-agy gat, addig idegrendszeri karosodast okozhat. Ezen ti mar tul vagytok.
Udv, Anna

nyagi írta...

Szia Anna,
Borival is úgy volt, hogy hazamentünk a kórházból és amikor kijött a gyerekorvos megnézni, azonnal adott egy beutalót vérvételre a gyerekkórházba. Teljesen tónustalan volt és folyton elaludt. Annyira magas volt az érték, hogy 3 napra bent tartották, folyamatosan fény alatt volt, csak szoptatni mehettem be 3 óránként (viszont arra nem emlékszem, hogy az ő szeme is sárga lett volna, ezért most nekem ez nagyon ijesztőnek tűnt, de jó, hogy írtad, hogy csak a kezdetben veszélyes a magas bilirubin - mondjuk, fogalmam sincs, Julinak mekkora...).

Névtelen írta...

Ágim!
Én úgy tudom, hogy babácskáknak nem egészen úgy kell adni a homeopátiás szert, mint aztán, hanem csak kb. 3 golyócskát egy kanálnyi vízben feloldva, nem rázogatva. Már hogy magától essen szét, kb. néhány perc. És abban sem vagyok biztos, hogy többször kell egy nap. Jó lenne azért valami szakavatottat megkérdezni. Én Bálintnak az első oltás ellen (16 hetesen, mert itthon született) így adtam a szert homeopata javaslatára. Egyébként Bálint is sokáig volt sárga, igaz, nem is akart enni,elmúlt. A képeken nagyon drága, teljesen a többiekre hasonlít. Mért is? :-)
Puszi:ancsa