szombat, szeptember 20, 2008

A héten kétszer is szemerkélt délben az eső, nehezen indultunk el itthonról és későn értünk az iskolához közeli találkahelyre, így mi Pannával az autóban maradtunk, ott vártuk a nagyokat. Első nap szépen andalogva teljes esővédő-szerelésben gesztenyét gyűjtögettek (nagyon édesek voltak, ahogy áztatták a hátukon az iskolatáskát). Második nap hihetetlen sokáig vártunk, ezért mégis elindultunk az iskolához, mert nem értettem, hogy késhetnek ennyit. Borika mondta, hogy a tanításnak vége lett, bement az elsősök öltözőjébe, ott várt "egy órát" és persze, ki jött ki utoljára?... végül ki öltözött fel legutoljára?... :). Próbáltam védeni Szonját, hiszen hátul ül, lehet, hogy utoljára fog kezet a tanítóval, biztos nem kedvük szerinti sorrendben jönnek a gyerekek.
Bori: "Te csak azt hiszed! Szonja, meséld csak el, miért jössz ki utolsónak"
Szonja: "Mert amikor mindenki kijön, szeretek szétnézni, tegnap is elfelejtette X feltenni a székét a padra, akkor én tettem fel, ma meg Y a padban felejtette a sapkáját, utána vittem. Ha én is kijönnék, szerintetek ki venné ezeket észre?!"
Mindezt persze megdöbbenve, kicsit felháborodva, hogy mi még ezt sem értjük...

Bori osztálytanítójával beszélgettem a múlt héten, elmondta, hogy Bori mennyire szépen mondja a bizonyítványversét, hangosan, hibátlanul. Úgy gondolja, mindent tökéletesen ért, de olyan sokat nem beszél. Ezen én nem csodálkozom, otthon se beszélne sokat, mert ő inkább csendes. A magyar oviban is az volt. A tanító annál inkább meglepődött, amikor az első napokban, első két hétben bement néha az elsősökhöz, mert Szonjának viszont állítólag be sem áll a szája. Ő meg ilyen.
Azt, hogy a gyerekeink nagyon jól értenek mindent, már régóta tudjuk Alival, talán nyár végén lett nagyon szembetűnő (szerintem nem csak nekünk, mert van olyan kislány, aki mesélte otthon, hogy Bori milyen jól megtanult németül a nyári szünetben - pedig csak az első év tanulása "ülepedett le"). Tavaly kaptunk az (egyébként zenész) szomszédainktól egy cd-t. Coretta énekel rajta, néha Klara is, néhány barátukkal nagyon vidám gyerekdalokat. Sokáig nem hallgattuk, mert a lakásban nem tettük be, az előző autóban nem volt cd lejátszó, de mostanában eszünkbe jutott és gyakran hallgatjuk az autóban. Alival mi néha elkapunk belőle egy-egy szót, mondatot, de egy egész éneket biztos nem értünk belőle. A csajok tökéletesen visszaéneklik, értik, mi pedig nem győzünk csodálkozni és pironkodni, hogy hamarosan leköröznek bennünket:). Nagyon örülök neki, jó látni, hogy ilyen ügyesek;)...

6 megjegyzés:

malyvacsiga írta...

Látod! És egy éve hogy aggódtál, hogy vajon mikorra fognak érteni, beszélni... :-)
(És bizony majd franciául is így tanulnak meg, ha arra kerül sor...)
(Én még a magyar dalok szövegét sem értem sokszor, pedig pl. Gryllusék elég tisztán énekelnek, hehe...)

KAnya írta...

Büszke lehetsz rájuk!!! És milyen sokat kapnak ezzel tőletek! Emlékszem a némettanulásomra. Brrrr, kész szenvedés volt... Nem is tudok németül, pedig vagy 10 évig tanultam:-)Iskolában...

nyagi írta...

Szilvi,
köszi, ez nagyon jól esett:)
Tényleg nem voltam túl optimista, de szerencsére te már a legelején is biztattál (nehéz volt elhinni:D de igyekeztem). most már úgy gondolom, franciául sem tanítanám őket otthon (ezt is kérdeztem régebben tőled), mert látom, hogy megy ez a maga tempójában úgy, ahogyan kell...
(egyébként nagyon sokszor jut eszembe, hogy remélem, Abigél is jól érzi magát az iskolában...).

Kata,
Az a vicc, hogy ha tavaly év végén tovább kellett volna állnunk, akkor szinte semmit sem nyertek volna az egésszel (persze, azért ez nagyon nem igaz, csak a nyelvtanulásra gondolok), így bízom benne, hogy sokat kaptak ettől a lehetőségtől... Talán még meg is marad (hű, valaki írta, nem tudom, ki, hogy amelyik nyelven megtanul egy gyerek olvasni, az mélyen megmarad. remélem...)

gemelcsi írta...

lehet, hogy tőlem hallottad. Iringó most, hogy már tud írni/olvasni elő-elővesz itthon is francia olvasnivalót. Persze nekünk most sajnos az itthon tanulás marad de megpróbálom vele szinten tartani az eddigi tudását és talán haladni is egy kicsit előre.
Nálunk is mi beszélunk akcentussal :)))Nagyon ügyesek a lányok.

nyagi írta...

Melinda,
Ali egyik ismerőséék Londonba költöztek, a fiú ott járt iskolába és amikor az anyukája vette fel a telefont, azt hitték, a takarítónő:D - a fiú olyan szépen beszélt angolul (legalábbis hozzá képest biztosan).

Remélem, Iringónak azért jól alakul az iskola... (és azt is, hogy majd írsz róla) egyébként nagyon jó, hogy felszínen tartjátok a francia nyelvet!

Persze, biztos ügyesek a lányok (:-) de szerintem a waldorf nagyon sokat segít. Az, hogy mindent mutatnak is, amit mondanak és rengeteg mesét hallgatnak, az ő esetükben fokozottan ideális.

Rózsa írta...

Szia Ági!
De jó, hogy ügyesen, magabiztosan mennek iskolába a lányok. Borika annyira lelkiismeretes, neki biztos nehezebb volt az elmúlt év. Azt, hogy így megtanultak németül nagyon jó hallani. A Waldorf a maga tempójával egyszerűen szuper. Nagyon szerencsések a lányok, hogy oda járnak. Lehet, hogy később jön a szorzótábla, de már két nyelven beszélnek. Ezt csinálja utánuk bármelyik (elit? teperős?) suli :)
Szonja élvezi a sulit? Látom magam előtt, ahogy beszélget, magyaráz. Nagyon jó, hogy ennyire talpraesett. Endi elég visszahúzódó. És ezt az új közösségben nagyon észre lehet venni. Remélem nem tart neki évekig a beilleszkedés, mint az oviban. Puszi nektek: Rózsa