szerda, szeptember 24, 2008

Az iskoláról szeretnék írni pár sort. Először is azt, hogy hihetetlenül bosszant, amikor valaki megkérdezi a gyerekeket, hogy "mit tanultatok az iskolában? tanultok már olvasni?" stb., nem ragozom. (szerencse, hogy nincsenek szőregi szomszédok, meg sok kedves félismerős az utcán, aki nem tud mit kérdezni tőlük, de valamit mégis szeretne, így nagyon ritkán hangzik el egy-egy ehhez hasonló mondat).
A dühöngés után leírom, milyen változásokat hozott Boriéknak a második osztály. Szülői est még nem volt, náluk a jövő héten lesz, így azt írom, amit tőle hallottam.
Elsőben kötni tanultak, a második évben a horgolás és a játékkészítés bűvöletében élnek:). Kézimunkaórán először egy egyszerű kötelet horgoltak és megtanulták a kezükre tekerni, átadni és átvenni egymástól. A játék neve nem jut eszembe, de gondolom, mindenki tudja, miről van szó (bölcső?), gyerekkorunkban mi is sokat játszottunk ilyet. Horgolnak hálót, hozzá majd kislabdákat, amit gyapjúval tömnek, csinálnak ugróköteleket és gondolom, majd még egy csomó izgalmas dolgot. Mondani persze nem kell, mekkora öröm van egy saját készítésű játékban, nagyon szereti a kézimunka órákat és külön örül neki, hogy pénteken az epochával helyet cserélt a kézimunka. (Ali szerint azért kötnek, horgolnak, mert ezzel is számolni tanulnak:) számolják a szemeket, aztán lemérik, hogy a hálóhoz kinek van meg a 7 méter stb. és egy ilyen kézimunkát igenis át kell gondolni, figyelni, megfigyelni....
Az osztálytanítóval is van egy új tantárgyuk: "játéktorna" (vagy valami ilyesmi:) - mindenféle körjátékokat, csoportos játékokat játszanak, és most éppen gólyalábakat faragnak (erre persze Szonja nagyon irigykedik, alig várja, hogy Bori hazahozza:).
A tanító ebben az évben nem az elsőben megszokott (általában Grimm) meséket meséli, inkább mondákat, legendákat mesél a gyerekeknek, aminek Bori nagyon örül (én meg annak, hogy érti).
A második osztály nagy újdonsága, hogy vannak a szaktárgyakból füzetek. Pl. oroszból. Tanulják a betűket, a keresztnevüket is le tudják már írni oroszul és persze sokat énekelnek, rajzolnak.
Hittanon is van külön füzetük, amibe néha írnak, de inkább történeteket, meséket rajzolnak le.
Főtárgyon most formarajz van, szimmetrikus formákat rajzolnak (előtte persze a természetben kerestek leveleket, kavicsokat, amiben felfedezték a szimmetriát, csak utána kezdték el rajzolni).
hát ennyi. 6 krétájuk van, mindhárom alapszínből két árnyalat. Íme a második osztály órarendje:
Szonja (is) nagyon élvezi az iskolát, ők a múlt héten megkapták a harmadik, a sárga krétát és nagyon sok szivárványt rajzolnak, szerintem rengeteg bonyolult (és nagyon színes) formát, egészen másokat, mint tavaly Boriék. Szonja füzete nem olyan rendezett, persze, a házi feladattal például nem is szöszöl annyit, mint a nővére:) de sejtettem előre, hogy ez így lesz és nincs is ezzel semmi baj.
Elképesztően más ez a két gyerek.
Nemrég két anyukával beszélgettem az osztályból és a hasamra nézve mindketten mondták, hogy nekik van 3 gyerekük, az pont elég is, nem lesz több. Egyikőjük mondta, hogy neki a két fiúhoz képest a kislánya olyan villámgyorsan született, hogy alig fogta fel. És most van két nyugodt, csendes fia, meg egy rohangálós sajtkukac lánya, aki teljesen kimeríti. A világra érkezés gyorsasága és a gyerek temperamentuma közti párhuzamot a másik anyuka is azonnal alátámasztotta. Ha ebbe belegondolok, akkor bizony nálunk is Szonja jött a leggyorsabban, legkönnyebben, és bár most is ő a legfürgébb, legenergikusabb, én továbbra is kételkedem az elméletben:)....

11 megjegyzés:

malyvacsiga írta...

A fenti elmélet nálunk is sántít. Mind nagyon gyorsan született, Abigél a leggyorsabban, és ő a "legnyugisabb", ha lehet ezt mondani.

Jé, nálatok a főoktatás 9:40-ig tart? Nálunk pont tízig... Viszont a szakórák csak 45 percesek...
És nálunk nem volt gólyaláb-faragás. (Gólyalábvásálás volt: aya elmenta Katicába és vett gólyalábat, amivel Alex anno a fél lakótelepet elkápráztatta, hehe.)

nyagi írta...

Szilvi, igen, 9.40-től tízóraiznak.

(Van ennek a fonalas játéknak neve? egyszer láttam egy képet, amin Theo Abigéllel ilyet játszott, ha jól emlékszem:))

malyvacsiga írta...

Macskabölcső. :-)

nyagi írta...

:D akkor a felét még tudtam is:)
köszi:)

malyvacsiga írta...

Küldtem mail-t.

kat írta...

Ha az én gyerekeimet kérdezik, hogy "na, mit tanultok a suliban?", azt szokták válaszolni, hogy "semmit".:))

Egyébként az elmélet szerintem se stimmel, mindhárom gyerekem nagyon lassan jött a világra, de temperamentumukban teljesen különbözőek:) A középső a legnyugisabb.

Szilvi,
Abigélnek hogy tetszik az iskola? Olyan jó lenne tudni rólatok.

kat írta...

Ja, és nálunk is tízig tart a főoktatás, de csak 8.15-kor kezdődik.

idrah írta...

Úgy tűnik, ahány iskola, annyi szokás...
Ákosék a kézimunkaórákon most tűvel varrnak. Azt nem tudom, mi lesz a továbbiakban, a szülői esten a kézimunkatanárnő nem volt benn.
"Játéktorna" nálunk már elsőben is volt, hasonlóképp körjátékoznak, csoportosan játszanak, és mindig a szabadban.
Mesék: Idén állatmeséket (La Fontaine, Aesopus, Grimm) mesél az osztálytanító, még a farsangnak is ez lesz a "témája", és mindenki állatjelmezbe fog bújni :-)
Ákosék reggel 7.50-kor kezdenek 2 óra főoktatással, majd a tízóraiszünet után 2x45 perces szakóra következik 11.40-nel bezárólag.
Ja, és mi számolás epochával kezdtük az évet, Ákos nagy-nagy örömére :-). Már tavaly elkezdték a szorzást tanulni, és már nagyon várta a folytatást, hogy mindenféle számot össze tudjon szorozni :-).

Na, nekem 2 sajtkukacom van, villámgyorsan is születtek mindketten, de én jobban hiszek pl. a csillagjegyeikben (Nap+Hold+aszcendens jegyek), mint a születéses teóriában...

Panka megszokta már, hogy a lányok nincsenek otthon délelőtt??

Rózsa írta...

Nagyon klassz dolgokat csinálnak az iskolában. Nem csoda, ha szeretnek isokába járni :)
Az, hogy mit csináltak az iskolában, csak egy szó fordulat, épp úgy mint a hogy vagy. Én mindig megkérdezem a tanító nénik számát, nevét. Meg azt, hogy aranyos-e? Ez utóbbi, kb. annyira béna kérdés, mint a mit csináltatok. De ha tényleg érdekel, akkor mit kérdezzek? Már egy elsőstől?

Sokat gondolkodtam az elméleten. Nálunk egyformán gyorsan jöttek a fiúk. A doki épp, hogy le nem késte a születésüket. De teljesen eltérő a temperamentumuk. Akkor már inkább a csillagok :)

Puszi nektek: Rózsa

nyagi írta...

na jó, megnyugodtam. Akkor ezt a születés-elméletet azt hiszem, megdöntöttük. Akkor inkább a csillagok...

Idrah,
szorzás? az még itt nem volt:)

Rózsa,
értem én a szófordulatot, és azt is jól tudom, hogy csakis jó szándék áll mögötte, de zavar, hogy valaki nem tudja megérteni (néha még a nagyi sem), hogy nekik mást jelent az iskola, mint annak idején nekünk. és ha valakinek elmondom, hogy itt nincsenek piros pontok, ki tud kergetni a világból, amikor megkérdezi, hogy van-e már sok piros pontja:DDD mert lusta belegondolni, csak bólogat, leszűri, hogy itt csak nagy lazaság van, de akkor is azt hiszi, hogy lazán azért vannak pontok meg jegyek. Persze, nem általános szerencsére, csak van ilyen is, és pont eléggé fel tud idegesíteni:) ezen bosszankodtam tegnap este.
Amúgy persze, ezt az iskolát könnyű szeretni, az a szerencse, hogy egyelőre még mi, szülők is nagyon szeretjük - remélem, így is marad!

nyagi írta...

Idrah,
elfelejtettem elmondani, hogy nagyon jól telnek a délelőttök. Panka reggel elkíséri a nagyokat az iskoláig Alival, aztán főzünk, pakolunk, ő pedig játszik egyedül! Semmi baja vele, hogy ő nem megy. megszokta gyorsan a tényeket (úgy látszik, csak anyai "túlaggódás" volt;)