szerda, szeptember 10, 2008

Az iskolában apró, ám vidám dolgok történnek, amiket mindig elfelejtek leírni, pedig szeretném már a múlt hét eleje óta, pl. hogy Frau B. az elsősöknek nem hárfázik, mint Frau W. hanem metallofonon játszik reggelente, miután minden gyerekkel kezet fogott és a helyükön elcsendesedtek. Utána a Habakukk nevű varjú (?) báb köszönti őket, megkérdezi, ki hogy aludt, van-e valakinek valami mesélnivalója stb, elmondanak egy reggeli áldást és kezdődik a nap.

Szonjáék már megkapták a piros krétát is, a kékkel rajzolják az egyeneseket, a pirossal a görbéket. Tegnap hozták haza először a házi feladat füzetet, így nagyon sok dolga volt, mert mindent, amit az iskolai füzetbe írtak eddig, át kellett másolnia, ami tényleg nem kevés. (Bori már rég Tündér Lalát olvasott, amire Szonja végzett, pedig együtt kezdtek házi feladatot írni a konyhaasztalnál). Az oviból Laurenz, az egyik legjobb barátja is jött az iskolába, vele játszik legtöbbet, de már sok új barátja is van, azt vettem észre, hogy határozottan lelkesebb, szívesebben megy isibe, mint tavaly oviba (ez a reggeli felkelésnél a legszembetűnőbb), ami nagyon megnyugtató érzés, persze, az is hozzátartozik, hogy már nincsenek nyelvi gondjai, jól érti a meséket, a játékokat, jól érzi magát az iskolában.
Tegnap mindketten hazahozták az utazási bérletet is, rá van írva, melyik útvonalon használhatják, melyik járatokon - az iskola és a lakás között. Ők nagyon szeretnék használni, én nagyon félek tőle (villamos, egy átszállással), nem tudjuk, hogyan lesz, egyelőre én megyek értük a tanítás végén.

Boriék osztályában osztálykirándulás lesz a hétvégén, ami főleg a szülőknek szól, a tanító szeretné közelebbről megismertetni velünk az iskola pedagógiáját, az ő tanítási módszereit. Kb. 90-en leszünk (az osztálytársak + szülők + testvérek), Waldviertelben, Bécstől mintegy másfél órányira egy csendes, nyugodt vendégházban, egészen pontosan Traunstein-ban. Amíg a szülők ismerkednek egymással és a waldorffal, felsőbb osztályos "bébiszitetrek" foglalkoznak, játszanak a gyerekekkel. Hát, nagyon kíváncsi vagyok rá de akár ki is hagynám szívesen, mert lusta is vagyok hozzá, azonkívül azért frusztrál valamennyire a nyelv, de a gyerekekkel ezt nem tehetem meg és örülnék, ha kicsit szociálisabbak lennének nálam, ebben nem akadályozni, inkább segíteni akarom őket. Ja, és szombaton persze ott is alszunk, kétnapos a "buli":)...

3 megjegyzés:

idrah írta...

Nekünk is most szombaton lesz egy hasonló "buli" (egy napos). Grillezés, erdőjárás, ismerkedés és szakmai dolgok is. Csak sajna itt nagyon rossz időt jósolnak, s ez esetben elmarad :-(.

Te javasoltad nekünk olvasmánynak a Tündér Lalát, most mikor otthon voltunk, meg is vettem. Hát telitalálat volt, mert nagy-nagy kedvenccé vált, és már másodszor olvassuk azóta!!! :-) Minden eddigi kedvencet lesöpört a színről, Ákos ezzel kel és ezzel fekszik :-)))))).

nyagi írta...

Idrah,
örülök:) Lala nálunk is nagy kedvenc Méhes György meséi mellett...
bár itt is esőt látok az előrejelzésben, mi mindenképp megyünk, mert a tanító szavai szerint most kivételesen nem a szabadban, hanem a fejekben kirándulunk:D

KAnya írta...

Mi is olvastuk a Tündér Lalát, azóta is majd minden nap emlegetik. Mivel könyvtári könyv volt, és kérik újra, már felírtam a karácsonyi listámra:-)

És ami még nálunk megy, az a Váratlan utazás c. sorozat könyv formában és a Puck, a törpe c. waldorfos "alapmű"-ahogy nekünk ajánlották anno:-)

A kirándulásért nem irigyellek, eső, nagy pocak, de nekem tényleg az a tapasztalatom, hogy ahova nincs kedvem menni, az általában jól sikerül! Hátha...