hétfő, július 14, 2008

Ausztriában jó dolgozni, már csak azért is, mert itt 14 havi fizetés van, vagyis júniusban és decemberben dupla (igaz, hogy az iskolát is 12 hónapra fizetjük, júliusban és augusztusban is ugyanannyit, mintha járnának a gyerekek). Hála a "nyaralós fizetésnek", az elmúlt héten Horvátországban voltunk, szombat reggel indultunk, nagyon gyorsan és jól telt az út, a csajok is élvezték, talán a pocakomban a baba nem annyira, mert egész úton rugdosot, kapálózott, talán a biztonsági öv zavarta, talán a sok ücsörgés, de talán semmi, csak fészkelődött. Kora délután a lányok már a sós vízzel ismerkedtek, az Isztria északi részén, Umag mellett, Valicán volt a szállásunk.
Mindenféle strandot kipróbáltunk a környéken, kavicsosat, sziklásat és az utolsó két napon homokosat is, hét nap alatt vagy tíz strandon jártunk, volt köztük kiépített "igazi" strand is (természetesen az is ingyen, még a parkoló is), és gyönyörű, szinte kietlen part is, amit gyakorlatilag családilag uraltunk. Az egyik legérdekesebb az Umagon belül, a városban volt, egyik este, bevásárlás után fedeztük fel:
Szerdán próbáltunk kirándulni, de Borika annyira nyűglődött, hogy csak a tengerre szeretne menni, hogy végül nem erőltettük, a Lim-öbölig jutottunk, és Vrsar-ban fürödtünk, ahol a gyerekeket szinte dobálták a hullámok.
Bori első nap elhatározta, hogy most megtanul úszni és kitartóan gyakorolt minden nap (Ali úgy tanította, hogy folyamatosan eresztette ki a karúszójából a levegőt, míg végül teljesen lapos lett és levehette). A végére már nagyon ügyes volt, szinte ki sem jött a vízből.
Első nap Szonjának elszakadt a strandszandálja, vasárnap reggel azzal kezdtük a napot, hogy szandált kerestünk Umagban, és azzal is zártuk, mert délután Bori is elvesztette a tengerben az övét, hiába kerestük, nem találtuk meg, ráadásul egy szikla meg is sebesítette a lábát, de ezen kívül semmi kellemetlenség nem ért bennünket, nagyon jól éreztük magunkat.
A legjobb dolog, hogy Panka Horvátországban már egyáltalán nem használt pelenkát, még éjszakára sem és sosem történt baleset, mindig szólt, hogy "pisilni kell" vagy "valami van a fenekemben":) még útközben hazafelé is az autóban, és mindig ki tudta várni, hogy megálljunk egy parkolóban. A visszafelé út egyébként borzalmas volt, 12 óra alatt értünk Umagból Kiskunhalasra, Nagyihoz, mert itthon kinéztük az útvonalat a Viamichelin-nel, de ott rájöttünk, hogy nem akarunk a drága és lassú, mert forgalmas horvát autópályán fizetni, inkább Szlovénián keresztül jövünk, a szállásadóink is ezt tanácsolták. Utolsó nap az umagi kikötőben Ali le akarta tölteni az útvonalat egy intermet kávézóban (8 kuna/10 perc, ami Ali szerint majdnem hatszorosa egy bécsi internet kávézó árainak). Az első gép nem szerette a pen drive-ot, a második lefagyott, a harmadikkal látszóg sikerült, de otthon, amikor betettte a laptopba, az nem ismerte fel. Így csak az emlékezetére és érzésre hagyatkoztunk, talán kicsit kerültünk is, de a hosszú útban az is benne volt, hogy a horvát-szlovén határon 28 km-t tettünk meg 3 óra!! alatt (illetve Maribor és Kiskunhalas között már nem volt autópálya:).
Bori és Ali meg a kormoránok:Szieszta

9 megjegyzés:

idrah írta...

Szép helyeken jártatok :-). Én eddig annyira nem vártam a nyaralásunkat, mert tartok kicsit tőle (mi is Ho-ba utazunk), de a beszámolód és a képek alapján most igazán megjött a kedvem!! Augusztus közepéig még türelmesen kell várnunk...

Egy technikai kérdés: A szlovén autópályán tényleg csak éves és féléves autópálya matricát lehet kapni horror összegért??? Ezt olvastuk valahol, de nem tudjuk, igaz-e...

nyagi írta...

Idrah,
a nyaralást nagyon élvezték a gyerekek (mi is:), csak hazafelé az út.... azért választottuk Umagot, hogy minél közelebb legyünk, ne legyen túl hosszú az utazás, mondjuk augusztus közepe talán már megint jó lesz (nekünk odafelé még jó volt). hová mentek?
A szlovén autópálya kötelezően féléves, 35 euróért! Ráadásul a kapuk még megvannak, így folyton le kell lassítani. Visszafelé a határon szlovén kirándulási, nyaralási stb prospektusokat nyomnak be az ablakon, gondolom, abban bíznak, hogy ha matricád már úgyis van, majd megkívánod valamelyiket és visszamész, ha más nem, majd sielni:))

idrah írta...

35 euró? Húúúh... ez igencsak lehúzás :-/ Ennél még Svájc is olcsóbb (ott csak éves van, 27 euróért). De kikerülni nem tudjuk Szlovéniát, mert Németország felé az a leggyorsabb és legrövidebb. Mi az Isztria déli részére megyünk, Pula közelében egy Medulin nevű városkába. Otthonról, Mo-ról indulunk, attól az úttól is tartok kicsit, mert hallani/olvasni lehet mindenhol a hatalmas forgalomról, dugókról...

Ali írta...

A benzin/dízel viszont olcsóbb Szlovéniában, mint máshol, ráadásul fix áras (és euró), így még nem is kell foglalkozni vele, hogy hol veszed. Ez itt egy biztatás volt:-)

idrah írta...

Köszi Ali :-) :-). A németországi 1,60 eurós benzin után jól fog esni... :-)

Rózsa írta...

Sziasztok!
Klasszak a képek,annyira kék a tenger. Persze százegynéhányból lehet válogatni :)
Jövőre esetleg Olaszország? Egyszer voltunk Caorléban, gyönyörű a tenger és Bécshez igazán közel van, plusz végig autópálya. Szegedtől 10-11 óra, úgy, hogy Bécs felé kerültünk, mert csak úgy van pálya. Mert amit a hazaútról írtál az nagyon gáz. Kiskunhalas igazán közel van Szegedhez. Mikor is jöttök erre?

nyagi írta...

Rózsa:) pont az a baj, hogy százegynéhányból már nem lehet válogatni, max úgy, hogy kb legyen minden strandról kép, ahol voltunk, de még így is nehéz:)
27-28-29 valahogy így megyünk Szegedre, de előtte szólok, remélem, otthon lesztek. A csajok egyébként most Baján nyaralnak, Ali szüleinél.

Hargitaiék írta...

Ha Szegeden jártok, felénk is tegyetek egy kanyart, ha belefér

Rózsa írta...

Mi biztosan itthon leszünk, sőt akkorra már a pakolásnak is el kell készülnie, bár most még nem igazán látszik a vége :)