csütörtök, június 05, 2008

Végre van sok szép piros, finom gyümölcs: eper, meggy, cseresznye és gondolom, rajtam kívül mások is boldogan nézik, amikor a gyerek tömi a pocakjába, azt viszont már kevésbé, amikor aztán a ruha is piros lesz tőle... Tegnap Panka lecseresznyézte a ruháját, nagyon. Az első dolgom az volt, hogy egy kiváló mosószapannal megpróbáltam kimostni, ez általában minden foltra tökéletes (Gallseife), de most ott maradtak a foltok, épp csak kékek lettek. Akkor szórtam rá fehérítőport, 2 perc múlva már fogalmam sem volt, hol voltak előtte a gyümölcsfoltok. Ez a por, ami egyébként sötét, színes ruhákra is használható, 100% natrium perkarbonát, egy aktív oxigénforrás és sajnos nem túl olcsó. Én fehér ruhák mellé szinte mindig teszek a mosógépbe, akár mosódiót, akár mosószódát használok (mosószert már soha).
Itt lehet kapni drogériákban, Sparban és nem tudom megérteni, miért nem ezt árulják mindenütt, miért a büdös, nem környezetbarát domesztosz-féleségeket, amikor van egy 100%-ban lebomló, tökéletes folttisztító, ami színes és fehér ruhákhoz egyaránt működik. Miért nem lehet nagyobb kiszerelésben, olcsón hozzájutni? Vagy csak én nem tudok róla, hogy lehet?

26 megjegyzés:

idrah írta...

Szia Ági!

Én az eperfoltokkal és az ökörepe szappannal jártam így... hogy kék folt lett belőle :-).
Leírnád pontosan, mi a neve ennek a fehér pornak (németül persze :-)), én is beszereznék belőle...
Köszi előre is!!!!

nyagi írta...

Szia Idrah, egyszerűen Fleckensalz vagy Bleichmittel. Nálunk a DM-ben ez kapható: http://www.sawannaturprodukte.com/
A spar-osat most nem tudom belinkelni:) de itt kapható on-line: http://www.gesundheitstrainer.at/shop1neu/index.html és persze sok "zöld-szervezet" árul ilyet. Nagyon jó, 400-450 g kerül 4-5 euróba, nekem sokat kell használnom, főleg Szonja és Panka ruháira, meg az asztalterítőkre:)) ezért örülnék, ha olcsóbb lenne, egy mosáshoz 2 evőkanálnyit javasolnak, így kb a 400 g 20 mosásra lenne elegendő.

argizaiék írta...

Szerintem onnan kéne beszerezni, ahonnan az itteni kereskedők is veszik, hogy aztán szétcsomagolva extraprofittal továbbadják (vagyis Kínából) Neten rákeresve szinte rögtön bejön egy-két kínai gyár, 25 kilós kiszerelésben szállítják

Hargitaiék írta...

Természetesen az előbbi én voltam, csak nem tökéletes a klaviatúra (meg én se)

Hargitaiék írta...

Esetleg Ali is megnézhetné vegyszerrendeléskor a katalógusokat, pl. a Sigma-Aldrich weboldala szerint van nekik többféle is

Lívi írta...

Bogi is lecseresznyézte a múltkor a fehér nadrágját anyósoméknál. Először tiszta vízzel próbálkoztam, már akkor el is kékült a folt. Utána jött az ökörepe - nagyon picit javult csak a helyzet :-( Szomorú is voltam, mert egyrészt egy tök jó naci volt, másrészt nem a mienk :-( Este jöttünk haza, és már nem volt energiám/kedvem semmit csinálni se a nadrággal, se az egy szem reggeli pisis pelusával. Bedobtam hát a nacit meg a pelust is egy lavórba, engedtem rá vizet, hogy ne bűzölögjön és lefeküdtem. Reggelre - ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el! - NYOMTALANUL eltünt a folt!!!! :-ooo
Mivel a vizen kívül semmit nem tettem a lavórba, szerintem pisi tüntette el a foltot.
Környezetbarát folttisztító és ingyen van! :-))))

Hargitaiék írta...

Nono! Ezért adóztatta Vespasianus császár a vizeldéket (innen származik a "pénznek nincs szaga" mondás) Pompeiben láttuk is, hogy gyűjtötték a vizeletet mosáshoz (egyébként bőrcserzéshez is jó) :)

nyagi írta...

Lívi, ez aztán a környezettudatos folttisztítás:))) pisis textilpelenkát a foltokra!
Attila, nahát, de jó, hogy már ezt is tudom, mondjuk, elég durván hangzik:)

Kata írta...

Rákerestem, a magyar dm-ben is van Gallseife, olyan 120 Ft körül van az ára. Cseresznye-, eperfoltokra én is kipróbálom.

Kata írta...

Bocsi, a Fleckensalz-ra gonoltam, szóval az is van az itthoni dm-ben, fél kg kevesebb, mint 400 Ft. Hajrá a foltok ellen:-)

nyagi írta...

Kata,
köszi! ez jó és hasznos hír nekem, akkor ott olcsóbb? a mosódió épp pl. drágább. Legközelebb Magyarországon veszek majd;)
A Gallseife az az ökörepe szappan, amitől nekem kékek lettek, Lívinek is kékek maradtak a cseresznyefoltok és Idrahnak bekékültek az eperfoltok. Ettől függetlenül nagyon jól használható sok más foltra, ha Panka leeszi a ruháját (mint általában) mindig (általában...) átmosom ezzel a szappannal, mielőtt a gépbe dobom.

idrah írta...

Lívi, hát ez nagyon jó!!! :-D :-D

Egyébként én az ökörepe szappant nagyon-nagyon szeretem (most kicsit csalódtam... na jó, csak icipicit ;-)), eddig még nem volt olyan folt, amit ne tüntetett volna el. Nálunk a fűfolt a leggyakoribb... de mióta felfedeztem a szappant, ez sem probléma!

Ági! Köszi az infót, én is szétnézek az itteni drogériákban.
A mosódió itt is olcsóbb, mint otthon... a mosószóda viszont jóval drágább, azt legközelebb én is otthonról szerzem be.

Névtelen írta...

http://greencontroll.hu/HU_termekek_5.html
http://shop.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=3487&cikk=NetBio_665450
mitic

nyagi írta...

Akkor ez alapján a link alapján (Net_Bio) itt olcsóbb a nátrium perkarbonát, mert kb 10 €/1 kg (postaköltség nélkül)

Idrah, én egy csomag mosószódát (960 g) 95-99 centért veszek, vagyis nagyjából kilóját 1 euróért (és a sparban olcsóbb, mint a DM-ben:) de nem tudom, otthon mennyibe kerül és hol lehet venni, bár gondolom, ökoszolgálat, de Szegeden?

idrah írta...

Ági! Nálunk fél kilós csomag egy euró :-(.
És hát tényleg jó kérdés, hogy vidéken hol lehet beszerezni... ha júliusban hazautazunk, ki fogom nyomozni.

Kata írta...

Van egy nagyon jó rendelőhely, én sok mindent innen szoktam rendelni. Országos szállítást vállalnak. Nem olcsó, de ha az utánajárás "árát" levononm, egészen elfogadható.
www.biobarlang.hu

Kata írta...

Közben megnéztem, Sonett és Klar márkájú van a biobarlangban, fél kg ezer Ft körül. Elég drága...

nyagi írta...

Kata:)
Akkor kb mint itt... de szerintem gyümölcsszezonban garantáltan megéri:))

Indianyó, vikofulop kukac yahoo pont c o m írta...

Az a kérdés, hogy ez a natrium perkarbonát ugyanolyan minőségű-e, mint a sonett, vagy az ecover, mert utóbbit én használtam ugyan, de korántsem volt csodaszer. A nap hatékonyabbnak bizonyult. Viszont foltokkal nálunk van gond, úgyhoy jó lenne, ha kiderülne, melyik a legjobb (mondjuk egy nagoyn sokat koszoló gyermek ruháin kipróbálva) mert én beneveznék. Öko Repe nagyon klassz, de azért ő sem tökéletes -vagy csak az én gyerekem az extrasoaktkoszolós...

Pisiinfo zseniális - a történelmi és a modern változat is hahaha

nyagi írta...

Indi,
én sajnos nem nagyon tudok napra teregetni, pedig az a legjobb, ez biztos. Szonja extrakoszos gyerek, ha nem vagyok lusta, akkor meleg vízben (ami jön a csapból, nálunk szinte forró) + natrium perkarbonátban áztatom egy éjszaka a ruháit és nagyon-nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Rászórni most szórtam először a foltra és döbbenetes volt! Nálam akkor is látszik a különbség, ha teszek a mosógépbe natrium perkarbonátot a világos ruhákhoz vagy nem.
Egyébként az van ráírva, hogy 50 fok felett a leghatékonyabb. Ezt akkor tartom be, ha Szonja világos ruhában végighemperegte az oviudvart, aztán virágot locsolt (felét a nadrágjára) majd beleült a homokózóba, végül felmászott a fa tetejére, hogy lássa, mikor jövök. Ilyenkor muszáj.
Öko repe:DDD

Indianyó írta...

Ági :) és több ilyen nátrium perkarbonát márkát is kipróbáltál már? a kérdés az, hgoy vajon mind ilyen hatásos, mint a tiéd.. mert az ecover nevű, amit itthon lehet kapni bizony nem ilyen tökéletes működésű. A dm-ben én nem láttam semmi effélét nálunk.

Indianyó írta...

KAta :) elnézést, hgoy rágom a kefét, te melyik fleckensalz-ról beszélsz dm-ben 400-ért? kipróbálnám, olyat nem találtam nálunk sajnos.
Dm-ben nálunk Denkt mit márkájú OxiEnergy Multi Flecken Entferner (elnézést a szájbarágásért, én németül csak közlekedni tudok meg antropozófiát hehe) Ezt én használom, de ebben csak 15-30% na perkarbonát van (meg minden kutyafüle, amit persze nem részleteznek teljesen) és azért elég sok kell belőle, hogy hasson . De néha muszáj. ha a tiétek is hasonló, akkor nem csorgatom a nyálamat. Ez 750 gramm és 700 körül van.

nyagi írta...

Indi, nem próbáltam mást. ezt is eddig csak áztatásra, mosásra használtam (nagyon elégedett vagyok vele), ez volt az első eset, hogy közvetlenül a friss foltra szórtam. Amit nem értek, hogy sokmindenbe teszek Na-perkarbonátot és hírdetik is, hogy az oxigén aktív erejével, de mi szükség van a minden másra?...

nyagi írta...

Indi, főleg neked, de másoknak is mondom, hogy pénteken leette Panka a ruháját pizzával majd cseresznyével. Gondoltam, hogy nagyon türelmes, kiváncsi és lusta leszek:) ezért hétfő estig semmit nem csináltam a ronda foltos ruhával, hétfő éjszaka beáztattam Na perkarbonátos forró vízbe és most reggel láttam, hogy még így, 3 nap száradás után is tökéletesen működött a folttisztítás mindkét típusú foltra. A pizzafoltokat kicsit meg kellett dörzsölni, de csak magában, a cseresznye anélkül is eltűnt. A ruha makulátlan lett:DD

Névtelen írta...

Sziasztok!
Látom mosószódát kerestek elfogadható áron az E-misszió honlapján 250ft/kg + posta kts én innen szoktam rendelni. http://www.e-misszio.hu/index.php/bolt/38-bolt/70-haztartasi-szerek
Sziasztok Kati

Névtelen írta...

Én a mosószódát 215.-/kg áron rendeltem a Zöldboltból, a mosódiót 1350.-/500gr áron veszem a bioboltból. főzetet csinálok belőle, így még kiadósabb, bő fél évre elég a 1/2 kg. Meg sima mosószappant használok, de hétfőn elmegyek a Dm-be körülnézek Gallseife és aktív oxigén ügyben. Köszönöm az ötletet.