péntek, március 07, 2008

Pankának mostanában nagyon fontos, hogy mi kié. A birtoklást pedig nagyon nyomatékosan fejezi ki pl: "kérem Pampájé manójaját" vagy "enyém babakocsijám". A másik, amit megfigyeltünk, hogy folyton bővített mondatokban próbál beszélni, többnyire sikertelenül, amin nagyon jókat tudunk mosolyogni. "Bibi olvass ebből, mert... olvass ebből" "kérek inni, mert... kérek inni" vagy "kérsz almát? - hát, nem kérek, mert... nem kérek" (a mertek után mindig gondolkozik a folytatáson, de általában semmi nem jut eszébe az ismétlésen kívül:).
Most egy könyvet nézegetett, amiben egy nyuszi háttal ül. Ezt mondta: "Pamájé nyuszija. Nem néz rám, mert nem lát". Azt hiszem, ilyen bonyolult szerkezetet még sosem használt.

A nagyok beszédfejlődése is remekül alakul, Ali ma reggel forgalomirányító volt az iskola előtt és odament hozzá a kézimunkatanár, mert szerette volna elmondani, hogy Bori a legutóbbi kézimunkaórán jelentkezett és először mondott neki teljes egész, kerek német mondatot.

Azt pedig majdnem el is felejtettem, hogy Szonjától tudjuk, hogy az állatkertben jegesmedve ikrek születtek, a héten pedig először kibújtak a barlangból, mesélte az óvónéni:)

Nincsenek megjegyzések: